Rubriek Economie

Beperkte interesse en weinig hoop op schadevergoeding in zaak Lernout & Hauspie

07/11/16 om 13:12 - Bijgewerkt om 13:32

In de zaak Lernout &Hauspie (L&H) is de burgerlijke afhandeling van de fraudezaak rond het spraaktechnologiebedrijf maandagmorgen gestart met beperkte interesse van de advocaten van benadeelden.

Beperkte interesse en weinig hoop op schadevergoeding in zaak Lernout & Hauspie

Volgens de advocaat van Jo Lernout kan zijn cliënt onmogelijk schadevergoedingen betalen en hebben al verschillende gedupeerden afstand gedaan van hun vordering, terwijl Pol Hauspie verstek liet gaan.

Het hof van beroep in Gent legde op 20 september 2010 de straffen op in de fraudezaak rond L&H en veroordeelde oprichters Jo Lernout en Pol Hauspie tot elk vijf jaar cel, waarvan twee jaar met uitstel. Het hof van beroep kon pas in 2014, na procedures voor het Hof van Cassatie, overgaan tot de afhandeling van de burgerlijke vorderingen in de zaak.

Meer dan 15.000 burgerlijke partijen maken nog aanspraak op een schadevergoeding. Het Gentse hof van beroep wou chaos vermijden en had enkele regels vastgelegd. De eerste zitting maandag was alleen een inleidingszitting. Er werden enkel partijen geregistreerd die bijgestaan of vertegenwoordigd worden door een advocaat. Er werden 150 advocaten verwacht, maar ongeveer de helft daagde op.

Delen

Er werden 150 advocaten verwacht, maar ongeveer de helft daagde op

Volgens verschillende advocaten is er nog weinig hoop op een schadevergoeding. Een reeks gedupeerden heeft al afstand gedaan van hun schadevergoeding, stelde Luc Gheysens, de advocaat van Jo Lernout. Pol Hauspie was niet aanwezig maandag en werd ook niet vertegenwoordigd door een advocaat. Het Gentse hof van beroep stelde het verstek vast. Ook verschillende andere veroordeelden gaven verstek.

Luc Gheysens, de advocaat van Jo Lernout

Luc Gheysens, de advocaat van Jo Lernout © JPT

Voorzitter Antoon Boyen van het hof van beroep wil het proces niet laten aanslepen. "In theorie zijn nog meer dan 15.000 partijen betrokken. (..) We zullen streng moeten zijn om het beheersbaar te houden. Het is misschien kort door de bocht, maar we moeten eerst uitmaken wie van wie op basis van wat vergoeding kan eisen. In deze fase gaan we de (schade)vergoeding nog niet becijferen. We gaan alleen de algemene principes vaststellen en de concrete begroting komt pas later", zei Boyen.

Beperkte interesse en weinig hoop op schadevergoeding in zaak Lernout & Hauspie

© BELGA

De pleidooien starten op 5 december en zullen verschillende weken duren. Wanneer de tweede fase kan starten is nog niet bekend, maar vermoedelijk zal er pas eind volgend jaar of later een definitieve uitspraak komen. De Belgische gedupeerden zullen meer dan tien jaar langer moeten wachten op een schadevergoeding dan de beleggers die hun geld hadden geïnvesteerd in LHSP (Lernout & Hauspie Speech Products) via de Amerikaanse beurs NASDAQ.

In de Verenigde Staten werden al in 2005 en 2007 settlements ondertekend en uitgevoerd waarbij schadevergoedingen zijn uitbetaald voor meer dan 200 miljoen US dollar. De vermogende partijen waarin de gedupeerden in België hun hoop hadden gesteld op een schadevergoeding, Dexia (nu Belfius) en bedrijfsrevisor KPMG, werden door het Gentse hof van beroep vrijgesproken. Enkele gedupeerden hopen nog KPMG in het dossier te betrekken, omdat hun toenmalige medewerker William Van Aerde wel strafrechtelijk veroordeeld werd.

Dinsdag wordt een eerste groep van 300 gedupeerden zonder advocaat verwacht. Wie geen advocaat heeft, moet persoonlijk aanwezig zijn op een vastgelegde datum tussen 8 en 22 november. Er zijn nog 2.733 gedupeerden die zich persoonlijk kunnen verdedigen, maar de volgende weken zal blijken hoeveel slachtoffers zich laten registreren.

(BELGA)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!