Belgisch vorstenpaar bezoekt Zeebrugse vismijn in vroege uurtjes

© Benny Proot
Redactie KW

Woensdagochtend in de vroege uurtjes bracht ons koningspaar een blitzbezoek aan de Belgische kust, met onder meer een halte in de vismijn van Zeebrugge.

Koning Filip en Koningin Mathilde genoten dinsdagnacht slechts een korte nachtrust, want ze werden al om 6.15 uur verwacht in de vismijn van Zeebrugge. Marie Jeanne Becaus, gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse Visveiling, leidde hen rond, samen met vismijndirecteur Johan Van Steene en voorzitter Piet Van Themssche.

Belgisch vorstenpaar bezoekt Zeebrugse vismijn in vroege uurtjes
© Benny Proot

Het vorstenpaar kon met eigen ogen zien hoe onze Noordzeevis geveild wordt en hadden gesprekjes met de bemanning van de Z510 van reder Chris De Waegenare, die vorige nacht zijn vangst gelost had. “Ons Zeebrugs vissersvaartuig had kabeljauw en pladijs gevangen voor de Noorse en Deense kust”, zegt werktuigkundige Jürgen Savels (41), die al sedert zijn zeventiende levensjaar mee vaart. Zijn vrouw Patricia Perneel was fier dat ook zij het vorstenpaar mocht ontvangen..

Bloemen

Redersdochter Lisa De Waegenaere (11) mocht bloemen aan de koningin geven. Koning Filip en koningin Mathilde mochten ook de elektronische visveiling live mee beleven, in het gezelschap van provinciegouverneur Carl Decaluwé en de Brguse burgemeester Renaat Landuyt.

Belgisch vorstenpaar bezoekt Zeebrugse vismijn in vroege uurtjes
© Benny Proot

Het koninklijk bezoek stond in het teken van de gastronomie en de kwaliteit van ons onderwijs. Filip en Mathilde trokken ook naar het Koninklijk Werk Ibis in Bredene, waar zij samen met de leerlingen ontbeten. De trip eindigde met een bezoek aan hotelschool Ter Duinen in Koksijde, dat zijn 70ste verjaardag viert.

(SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier