“België is het land met de meeste humanoïde robots in de gezondheidszorg”

© BELGA
Redactie KW

“Het zijn er zelfs meer dan in Japan”, zo verklaarde Fabrice Goffin, topman van het Oostendse bedrijf Zora Bots dat dit soort van robots aanbiedt.

De belangrijkste klanten van het bedrijf zijn ziekenhuizen en rust-en verzorgingstehuizen.

Een humanoïde robot zal nooit een mens kunnen vervangen, geeft Zora Bots toe. Maar de innovatie kan toch wel echte toegevoegde creëren als het gaat om de zorg aan personen, zo luidt het. Niet elk zorgbedrijf kan echter zo’n robot kopen, waardoor Zora Bots andere bedrijven -zogenaamde ambassadeurs- uitnodigt om te sponsoren.

Zora Bots heeft momenteel al zo’n 350 humanoïde robots geleverd, waarvan ongeveer een 35-tal na sponsoring. Een belangrijke bijdrage werd geleverd door het ICT-bedrijf Hestia, dat momenteel al zo’n 17 robots schonk aan de ziekenhuizen, die ze gebruiken in hun kinderafdeling. De robot wordt ingezet voor animatie en revalidatie. Op termijn mikt Hestia op 30 exemplaren.

Het lichaam van de Zorabot werd ontwikkeld in Frankrijk door de Japanse wereldleider Softbank Group. Maar de software is door Zora Bots zelf ontwikkeld. Kostplaatje van het geheel: 15.000 euro.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier