België is grootste consument van grijze noordzeegarnalen, maar de kleinste vanger

Redactie KW

De Belg is met grote voorsprong de belangrijkste consument van grijze noordzeegarnalen. Ons land is wel slechts goed is voor 1 procent van het totale gevangen volume. Dat blijkt uit een themanummer van West-Vlaanderen Werkt dat donderdag in Oostende werd voorgesteld.

België is met 54 procent veruit de grootste verbruiker van grijze noordzeegarnalen. Ons land wordt gevolgd door Nederland, met twintig procent, en Duitsland, met 15 procent. Bovendien blijft de markt en de consumptie gestaag groeien. Er is nog heel wat potentieel: in 2014 werd maximaal 46 procent van de garnalen bevist, zo blijkt uit Europese cijfers. Opvallend: België vangt amper 1 tot 2 procent van die garnalen, goed voor een aanlanding tussen de 300 en 500 ton op jaarbasis. Het meeste landt aan in Oostende, dat Zeebrugge de jongste jaren voorbij ging. In Zeebrugge wordt er zelfs niets meer behandeld, waardoor de merknaam ‘Zeebrugse noordzeegarnaal’ een mythe is geworden. Nederland is qua vangst de nummer één met 45 procent, goed voor een volume van 15.475 ton garnalen. Duitsland volgt als tweede met 12.592 ton, Denemarken volgt al veel verder met 3.476 ton. Het totaal volume bedraagt ongeveer 35.000 ton.

“Horeca moeten mensen en toeristen doen zin hebben in onze noordzeevis en garnalen”

Ons land deed het ooit beter, met ruim 3.000 ton in 1956, en zelfs nog bijna 1.500 ton in 1982. Ook de vloot werd fors uitgedund doorheen de jaren. Er zijn nog dertien echte garnalenkotters, waarvan de grootste drie dan nog in handen zijn van Nederlandse eigenaars. De vloot is fors verouderd met een gemiddelde leeftijd van 33 jaar. De cijfers tonen aan dat het aangelande volume te weinig is om rendabel te zijn voor de sector. De productie van garnaalkroketten doet het dan wel weer goed. België is goed voor de consumptie van 90 procent van de garnaalkroketten, en staat in voor 70 procent van de productie, goed voor 33 miljoen garnaalkroketten. Achttien Vlaamse fabrikanten maken zulke kroketten. Het gaat om een jonge industrie want twee derde startte pas na 2000.

De cijfers over de vangst en de verwerking van garnalen geven wel aan dat er dringend nood is aan jonge starters en ondernemers in de sector om die levend te houden in België. Volgens gedeputeerde Bart Naeyaert ligt een belangrijke rol bij de horeca. “Die moeten mensen en toeristen doen zin hebben in onze noordzeevis en garnalen”, aldus de gedeputeerde. Hij wil ook verder inzetten op aquacultuur. “Het ILVO (Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek) onderzoekt de mogelijkheden om noordzeegarnalen in optimaal groot formaat te kweken. We werken ook mee aan technologieën om garnalen op een efficiënte manier machinaal te pellen. Dat kan ervoor zorgen dat de sector aansterkt in Vlaanderen en rendabel wordt.”

(Belga – Foto GLO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier