Bekaert zet vraagtekens bij bandenmarkt

© BELGA
Redactie KW

Staaldraadspecialist Bekaert kijkt, ondanks een sterke start, met bezorgdheid naar de tweede jaarhelft. Dat blijkt uit de kwartaalresultaten over de eerste drie maanden van het jaar.

Bekaert nam naar eigen zeggen een sterke start in het eerste kwartaal. Het bedrijf boekte een sterke organische volumegroei voor staalkoord- en andere staaldraadproducten voor de automobielsector, dankzij de forse vraag en een stijging van het marktaandeel in de Chinese bandenmarkten.

De omzet kende dan ook een volumegroei van 5,5 procent, maar die stijging werd zoals voorzien tenietgedaan door lagere walsdraadprijzen die werden doorgerekend aan de klanten. Dat resulteerde in een omzet in het eerste kwartaal van 884 miljoen euro: 2 procent lager dan een jaar eerder en onder de analistenverwachtingen van 900 miljoen euro.

Bekaert verwacht die sterke start te zullen doorzetten in het tweede kwartaal. Over de tweede jaarhelft is er evenwel bezorgdheid. “We nemen echter grotere onzekerheid waar voor de tweede jaarhelft gezien het risico op een vertraging in bandenmarkten vanaf de tweede helft van 2016.”

Ondanks die bezorgdheid over de tweede jaarhelft zegt de staaldraadspecialist de capaciteit te hebben om de marktgemiddelden in 2016 te overtreffen, en zegt het bedrijf dit jaar een belangrijke stap te zullen zetten in de richting van de rebit-doelstelling van 7 procent. “We zijn er zelfs van overtuigd dat we deze doelstelling in de eerste jaarhelft zullen overtreffen, met voldoende buffer om de zwakkere marktomstandigheden en normale seizoenseffecten van de tweede jaarhelft te kunnen opvangen”, verzekert het bedrijf.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier