Rubriek Economie

Bekaert verdubbelt winst in eerste jaarhelft, maar blijft onder verwachtingen

28/07/17 om 09:06 - Bijgewerkt om 09:06

Staaltechnologiegroep Bekaert heeft in de eerste jaarhelft 88 miljoen euro winst geboekt, tegenover 42 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. Omzet en bedrijfswinst bleven niettemin onder de verwachtingen.

Bekaert verdubbelt winst in eerste jaarhelft, maar blijft onder verwachtingen

© BELGA

Bekaert boekte een recordomzet van 2,10 miljard euro in het eerste halfjaar, een stijging van 15 procent tegenover dezelfde periode een jaar eerder. De onderliggende bedrijfswinst (ebit) steeg 12 procent, tot 176 miljoen. De resultaten zijn volgens Bekaert onder meer te danken aan een sterke vraag vanuit de autosector, de bouwsector en de sector van industrieel staal. Ook de winstgevendheid in Noord-Amerika verbeterde. De bedrijfswinstmarge daalde dan weer licht van 8,6 tot 8,4 procent in het eerste halfjaar. Een van de verklaringen daarvoor is de integratie van de Britse kabelspecialist Bridon aan marges die lager dan gemiddeld zijn. Ook is het moeilijker om prijsverhogingen van walsdraad door te rekenen aan verbruikers én verslechteren de Latijns-Amerikaanse markten door politieke en economische instabiliteit.

Productiecapaciteit breidt uit

Met die cijfers blijft Bekaert onder de verwachtingen. Analisten geconsulteerd door Bloomberg hadden gerekend op 181 miljoen bedrijfswinst. Ook hadden ze op een omzet van 2,12 miljard gerekend. De nettowinst in de eerste jaarhelft verdubbelde niettemin ruim, van 42,5 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar tot 87,9 miljoen euro nu. Dat is goed voor een winst per aandeel van 1,53 euro (tegen 0,59 euro). Bekaert herhaalt dat het in 2017 verwacht zijn onderliggende bedrijfswinst uit 2016 te herhalen. Het merkt op dat het de productiecapaciteit blijft uitbreiden en upgraden. De investeringen daarvoor zouden in 2017 oplopen tot 250 miljoen euro, ongeveer 100 miljoen meer dan het jaar ervoor.

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!