Bekaert plukt vruchten van Pirelli-overname

© BELGA
Redactie KW

Staaldraadtechnologiebedrijf Bekaert heeft tijdens de eerste helft van het jaar de vruchten geplukt van onder meer de overname van verschillende staalkoordfabrieken van de Italiaanse bandenmaker Pirelli.

“De resultaten vielen hoger uit dan we verwacht hadden”, zei Bekaert-CEO Matthew Taylor vrijdag bij de voorstelling van de halfjaarresultaten.

“We zijn tevreden met heel wat zaken in de eerste helft van het jaar”, zei Taylor. “De acquisities doen het heel goed.” Wat betreft de tweede jaarhelft, ‘verwachten we meer voordelen van de overnames’. Zo moeten volgens Taylor de traditionele seizoenseffecten dan enigszins gecompenseerd worden.

Ook financieel directeur Bruno Humblet zei tevreden te zijn met de vooruitgang. De overgenomen fabrieken dragen volgens hem ‘onmiddellijk bij’ in de resultaten van het bedrijf.

Bekaert zag de geconsolideerde omzet tijdens de eerste zes maanden van dit jaar met 18 procent toenemen tot 1,9 miljard euro. De impact van acquisities is daarbij voelbaar, met een groei van 10 procent (162 miljoen euro). Daarnaast stuwden de wisselkoersverschillen de omzet 174 miljoen euro (+11 procent) hoger.

In Noord-Amerika voelde Bekaert de eerste zes maanden nog de gevolgen van een brand in een fabriek in Rome, in de Amerikaanse deelstaat Georgia, in november vorig jaar. De eenmalige opbrengsten en kosten (-5 miljoen euro) hadden vooral betrekking op die vestiging. Bekaert verwacht dat deze in de tweede helft van het jaar worden gecompenseerd door de verzekeringsuitkering, aldus Humblet.

Taylor zei ook nog dat Bekaert geëngageerd zal blijven op de Chinese markt. “We geloven dat de Chinese markt op lange termijn veel potentieel voor ons inhoudt. We hebben er een sterke positie en we denken dat we deze positie nog kunnen versterken”, aldus de CEO.

Daarnaast noemde hij Rusland een interessante markt voor Bekaert. Enkele jaren geleden investeerde Bekaert in staalkoordactiviteiten daar. “We werken in een pure roebel-omgeving, we kopen onze ruwe materialen en verkopen onze producten in roebel. Zo voelen we de wisselkoerseffecten niet die daar vrij sterk zijn.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier