Bekaert mikt op winstmarge van 7 procent binnen drie jaar

Redactie KW

Momenteel ligt de winstmarge op 5,1 procent.

Het bedrijf wil die doelstelling bereiken door onder meer een beter inzicht te krijgen in wat de klant wil, door nieuwe producten sneller op de markt te brengen en door de complexiteit binnen de organisatie af te bouwen.

Ook in het verleden werd de winstmarge van 7 procent al voorop gesteld, door voormalig CEO Bert De Graeve, nu voorzitter van de Wevelgemse staaldraadfabrikant. De Graeve werd vorig jaar opgevolgd door Matthew Taylor, die nu drie jaar de tijd krijgt om de doelstelling te halen.

Al nuanceerde de Brit die taak: “Zeven procent is niet de heilige graal”. In verschillende landen, zoals China en Brazilië, stonden de winstmarges het afgelopen jaar sterk onder druk. Het management van Bekaert liet duidelijk verstaan dat het behoud van marktaandeel prioritair is in die landen, desnoods aan lagere marges.

Aan de andere kant werden recentelijk ook overnames gedaan, met de bedoeling te groeien aan hogere marges. Zo nam Bekaert de staalkoordactiviteit van Pirelli in de autosector over en de staalkoordactiviteit van het Australische Arrium in de mijnbouwsector. Groei en het creëren van toegevoegde waarde maken onlosmakelijk deel uit van de strategie van Taylor. “De klant staat voorop, we willen een beter inzicht krijgen in wat belangrijk is voor hem en dat sneller omvormen tot producten. We willen de geliefkoosde leverancier zijn met onze staaldraadproducten en -oplossingen”.

Activiteiten waar Bekaert geen leider kan zijn, worden afgestoten. Vrijdag werd de verkoop van de ‘Carding Solutions’-activiteit aan het Duitse Groz-Beckert bekendgemaakt. “We blijven wel de belangrijkste leverancier van staaldraad voor de textielindustrie” luidde het.

Bekaert wil ook sneller nieuwe technologieën op de markt brengen. De R&D-portefeuille is daarom meer dan gehalveerd, van ruim 400 naar minder dan 200 nieuwe producten, maar tegelijk bleef het R&D-budget ongewijzigd. “Less is more”, zei de CEO hierover.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier