Rubriek Economie

Bekaert laakt onzekerheid door treuzelende Trump

28/07/17 om 13:44 - Bijgewerkt om 13:43

Matthew Taylor, de CEO van staaldraadfabrikant Bekaert, krijgt het stilaan op zijn heupen van de Amerikaanse president Donald Trump. De onduidelijkheid over het handelsbeleid van de nieuwe Amerikaanse regering brengt onzekerheid voor Bekaert. Het Belgische bedrijf wil nochtans investeren in de VS, maar drukte op de pauzeknop.

Bekaert laakt onzekerheid door treuzelende Trump

Matthew Taylor: "De Amerikaanse producenten kunnen ons onvoldoende walsdraad leveren." © BELGA

Bekaert heeft in de voorbije maanden gepresteerd zoals Taylor had verwacht, behalve dan in de VS. "Daar werden we toch een beetje verrast", gaf hij toe tijdens een persconferentie. "We kenden er sterke volumegroei tijdens het eerste kwartaal, maar zagen dat wat omkeren in het tweede kwartaal." Reden: onzekerheid in de markt over de beleidsplannen van Trump rond handel en taksen. "De mensen wachten erop, maar er gebeurt niets. Het legt de besluitvorming stil."

Walsdraad

Taylor maakt zich vooral druk over mogelijke plannen om hoge invoerheffingen in te voeren op walsdraad. Bekaert voert die grondstof in naar de VS om lokaal te verwerken tot staaldraad voor rubberbanden. Bekaert wil de fabriek in Arkansas waar dat gebeurt uitbreiden. Maar als de invoerheffing een feit wordt, komt dat plan op de helling te staan. "De Amerikaanse producenten kunnen ons onvoldoende walsdraad leveren. Dan kunnen we beter afgewerkte staaldraad importeren uit China", zegt Taylor. Aan het Amerikaanse uitbreidingsplan zijn een honderdtal nieuwe jobs verbonden.

Ronkende verklaringen

"Het is een mentaliteit die ik niet begrijp. Men wil een inefficiënte staalindustrie beschermen die zelfs niet eens kan leveren aan ons. Werk met hoge toegevoegde waarde wordt buiten geduwd", legt de Bekaert-topman uit. Al is hij nog optimistisch dat de Amerikaanse beleidsmakers uiteindelijk tot hun zinnen zullen komen. "Het gaat nu allemaal over ronkende verklaringen. Maar men zal moeten beseffen dat er in de Amerikaanse staaldraadindustrie meer jobs zijn dan in de staalindustrie zelf."

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!