Bekaert boekt voor het eerst meer dan 4 miljard euro omzet

© BELGA
Redactie KW

Staaldraadbedrijf Bekaert heeft vorig jaar zijn omzet met 10 procent kunnen verhogen. De geconsolideerde omzet bereikte zo een recordhoogte van 4,1 miljard euro. Maar door druk op de marges bleef de winst stabiel tegenover 2016, zo meldt Bekaert woensdag.

De omzetgroei is volgens Bekaert onder meer te danken aan een hoge vraag naar staal in de automobiel- en bouwmarkten.

Dat de winst niet hetzelfde groeitempo volgde, komt dan weer door “de economische terugval in Latijns-Amerika, de verschillende ongunstige portfolio-effecten en de ongewone volatiliteit van grondstofprijzen en valuta”. Zo kwam de onderliggende operationele winst (ebit) uit op 301 miljoen euro, tegen 305 miljoen euro in 2016. De ebit-marge (de verhouding tussen ebit en omzet) daalde van 8,2 naar 7,3 procent.

Bekaert verwacht vooral ook in de eerste helft van dit jaar nog druk op de marges. “We zijn ervan overtuigd dat we onze rentabiliteit in de loop van het jaar progressief zullen verbeteren teneinde hetzelfde niveau van winstgevendheid te bereiken als in 2017”, luidt het. Op middellange termijn zou de ebit-marge moeten verbeteren naar 10 procent.

Het dividend blijft ongewijzigd op 1,1 euro bruto per aandeel.

(BELGA)

Ook Bekaert smeekt om personeel

Staaldraadbedrijf Bekaert is net als veel andere bedrijven in West-Vlaanderen naarstig op zoek naar personeel, dat het erg moeilijk vindt. “Het weegt op het investeringsklimaat in de regio”, waarschuwt voorzitter Bert De Graeve woensdag in de marge van de voorstelling van de jaarresultaten.

Bekaert is een belangrijke industriële speler in de regio, met een grote fabriek in Zwevegem. Momenteel heeft het daar 30 à 35 vacatures voor onderhoudstechnici en operatoren. Een moeilijke zoektocht, klinkt het bij het bedrijf. “We proberen via allerlei kanalen te rekruteren, zoals met jobdagen en allerlei events. Maar het vinden van gekwalificeerd personeel is een groot probleem voor ons”, aldus een woordvoerster.

Bekaert is niet het enige bedrijf in de regio dat technische profielen zoekt. Andere grote namen in de regio zijn bijvoorbeeld TVH, Unilin en Balta. Maar ook heel wat kmo’s in de regio zijn op zoek naar technisch geschoold personeel. Een deel daarvan wordt over de grens, in Frankrijk, gevonden.

Het tekort aan arbeidskrachten weegt op het investeringsklimaat, aldus De Graeve. “Het is een druk die erg leeft. Op een bepaald moment zal het bedrijven doen beslissen om niet te investeren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier