Bedrijfsinvesteringen pieken in West-Vlaanderen

Redactie KW

Het totaal van de bedrijfsinvesteringen van alle ondernemingen in West-Vlaanderen is in 2016 naar een historisch record van 3,77 miljard euro gestegen. Dat is een toename van ruim tien procent in vergelijking met 2015 en het hoogste investeringsbedrag van de jongste tien jaar, zo blijkt uit het themanummer van ‘West-Vlaanderen Werkt’, een uitgave van de provincie West-Vlaanderen.

Er wordt fors geïnvesteerd in West-Vlaanderen. In 2014 bedroeg het investeringsbedrag nog 3,01 miljard euro. Het jaar nadien steeg dat al tot 3,42 miljoen euro, wat toen al het op één na hoogste bedrag was sinds 2006. 2016 spande de kroon met 3,77 miljard euro en volgens het themanummer zal het bedrag verder toenemen in 2017 en 2018.

Vloerbedekkingsspecialist Unilin uit Oostrozebeke was de kampioen met 188,5 miljoen euro investeringen in 2016. Ook bouwers van windturbineparken, zoals Rentel, Norther en Cableco, staan in de top vijf van grootste West-Vlaamse investeerders, met bedragen van ongeveer 100 miljoen euro. Voor Rentel kwam dat bedrag zelfs uit op 147 miljoen euro. Ook bedrijven als Clarebout Potatoes in Nieuwkerke, Alpro in Wevelgem, Barco in Kortrijk en Agristo in Wielsbeke staan in de top tien.

Opvallend zijn ook de forse investeringen in de socialprofitbedrijven, met heel wat nieuwbouwprojecten zoals AZ Groeninge in Kortrijk, AZ Delta in Roeselare en AZ Zeno in Knokke-Heist.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier