Beaulieu verplaatst hoofdkwartier van Waregem naar Wielsbeke

Zo zou het er binnenin moeten gaan uitzien.
Redactie KW

Beaulieu International Group, het concern van de familie De Clerck, wil tegen 2017 zijn hoofdkwartier aan de Gaverbeekhippodroom in Waregem verlaten en verhuizen naar Wielsbeke.

Daar zal niet alleen een nieuw administratief gebouw worden neergezet, maar ook een moderne toonzaal en zelfs een bedrijfsmuseum. Het plan staat in het teken van “back to the roots” en kan gelden als een soort eerbetoon aan de stichter Roger De Clerck.

Onder de nieuwe ceo, Bruggeling Geert Roelens (ex-Bekaert), vaart Beaulieu International Group kennelijk een heel andere en vooral veel frissere koers. Roelens tekent voor vooruitgang en groei. BIG wil met al zijn activiteiten meer marktaandeel verwerven en tekent daarom opnieuw voor een overnamepolitiek en voor de start-up van nieuwe fabrieken (negen nieuwe fabrieken sinds 2012). Er wordt dus volop geïnvesteerd in elk van de drie business units: flooring, chemie en technisch textiel. Sinds begin 2014 werd al 300 miljoen euro bovengehaald.

Symbolische keuze

Nu wil BIG ook een nieuw hoofdkwartier in Wielsbeke. De locatie is niet toevallig gekozen. Uitgerekend op de plaats waar Roger De Clerck in 1958 zijn activiteiten begon in wat het midden houdt tussen een schuur en een hoeve, zal de nieuwe zetel worden opgetrokken. “De plaats kan dus niet symbolischer gekozen worden”, zegt Steven Ryon, woordvoerder van BIG. “De keuze voor Wielsbeke heeft ook nog het voordeel dat we dichter bij onze productie-eenheden zitten.”

Beaulieu verplaatst hoofdkwartier van Waregem naar Wielsbeke

BIG benadrukt ook graag dat dit een extreme vorm van Vlaamse verankering is. Een ultieme akte van geloof als het ware in de kracht van de streek en de dynamiek van de mensen hier. Binnen het concern van 1,7 miljard euro omzet werken er 4.200 mensen wereldwijd. De helft van dat aantal werkt in Vlaanderen. “Dat zegt toch genoeg”, aldus Ryon.

Van start in 2016

Het personeel dat er werkt, kreeg de plannen vorige zaterdag te zien. Daar werden ook maquettes getoond. Het binnenaanzicht van het nieuwe hoofdkwartier doet sterk denken aan het hoofdgebouw van de Willy Naessens Group aan de Kouter in Wortegem-Petegem. Een investeringsbedrag wordt niet vrijgegeven. In het nieuwe hoofdkantoor van BIG, goed voor 5.300 vierkante meter ruimte, zou er plaats moeten zijn voor 150 stafmedewerkers.

De werken zullen starten in 2016 en eind 2017 moet de verhuizing van Waregem naar Wielsbeke een feit zijn. Het is volgens Steven Ryon nog een open vraag wat er zal gebeuren met de “oude zetel” in Waregem. (KC)