Barco verkoopt zijn defensieafdeling aan Esterline voor 150 miljoen euro

Redactie KW

Het aandeel van Barco werd maandagochtend geschrapt in afwachting van een mededeling.


“Deze transactie kadert in Barco’s langetermijnstrategie om haar portfolio van activiteiten te stroomlijnen en sterker in te zetten op de kernactiviteiten”, klinkt het. De afsluiting van de transactie is gepland in de volgende drie tot vier maanden. Voor Esterline betekent de overname een strategische uitbreiding bij hun kernmarkten en hun technologische groeisectoren. “Dit zorgt voor een uitbreiding in het aanbod en de afzetmarkt voor de visualisatie oplossingen van beide entiteiten”, klinkt het.

Barco’s Defense & Aerospace divisie is actief op het gebied van defensie, avionics, luchtverkeerscontrole, opleidingen en simulatie. De afdeling heeft kantoren in de Verenigde Staten, Azië en Europa en telt 600 medewerkers. In 2013 tekende de divisie voor 157 miljoen euro aan orders op en boekte een omzet van 150 miljoen euro. De operationele kasstroom (ebitda) bedroeg 20 miljoen euro.

Het bedrijf stoot de defensietak af om zich meer te focussen op hun kernactiviteiten, namelijk gezondheidszorg, de entertainment en bedrijfsdivisie en hun industriële tak. “Barco is wereldwijd marktleider in deze markten en evalueert investeringsopportuniteiten. De opbrengsten zullen dan ook aangewend worden om nieuwe groei-initiatieven binnen onze kerndivisies te financieren”, aldus Barco.

Dat kan ook want analisten wijzen erop dat Barco na deze transactie ongeveer op een kas zit van 200 miljoen euro. “Een meer eenvoudige structuur en een verscherpte focus waren de voornaamste drijfveren achter onze beslissing om ons portfolio te stroomlijnen en ons marktaandeel in de commerciële markten op te drijven”, verklaart Eric Van Zele, ceo van Barco. Voor de werknemers zou er weinig veranderen. “Om tot een vlotte integratie te komen, zal Esterline nauw samenwerken met de teams van Barco’s Defense & Aerospace divisie. In overleg zal naar de beste manier gezocht worden om activiteiten te integreren, om gebruik te maken van de infrastructuur en deze te optimaliseren en om het talent te behouden”, besluiten de partners.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier