Barco-topman Eric Van Zele : “Ik ga niet altijd akkoord met de doemscenario’s”

© BELGA
Redactie KW

Barco-CEO Eric Van Zele geeft toe dat zijn bedrijf in de eerste helft van het jaar niet goed gepresteerd heeft, maar probeerde tijdens een persconferentie woensdagnamiddag wel een en ander te nuanceren.


© BELGA

Van Zele begon de traditionele persconferentie over de cijfers met een minutenlange ‘duiding’ bij de tegenvallende cijfers die Barco het afgelopen halfjaar heeft geboekt. “Wat analisten hadden verwacht en wat er gebeurd is, kan je op verschillende manieren bekijken”, zei de Manager van het Jaar van 2012.

Effect van de wisselkoersen

In eerste instantie wees de topman op het effect van de wisselkoersen. “De helft van het verschil tussen de verwachting en wat effectief gerealiseerd werd, 17 van de 35 miljoen euro, had eigenlijk te maken met de wisselkoersen”, legde hij uit. Barco hangt voor 70 procent van zijn omzet af van landen waar in dollar gerekend wordt. Dat vertaalt zich in een lagere omzet in euro omdat de Europese eenheidsmunt sterk staat.

Ten tweede wijst Van Zele erop dat er in het eerste semester van vorig jaar, waarmee nu vergeleken wordt, meer leveringen waren dan bestellingen. “Dat was toen ook normaal, want we hadden toen grote bestellingen voor digitale cinema en die moesten buiten voor de zomer.” Deze keer liggen de bestellingen hoger dan de leveringen. “Er is een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat de tweede helft van 2014 beter zal zijn dan de eerste. Dat is altijd zo geweest, behalve in 2013 dus.”

Minder verscheept in digitale cinema

Derde opmerking in het lijstje van de topman is dat er nu veel minder is verscheept in digitale cinema, liefst 74 miljoen euro minder op zes maanden in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Maar iedereen wist dat die business aan een correctie toe was, luidt het. Barco stond voor een uitdaging over de toekomst nà digitale cinema. “We hebben die wedstrijd nog niet gewonnen,” zei Van Zele, “maar we hebben in de eerste helft alvast goed gescoord.”

Wat betreft de prestaties van de afdeling waar de controlekamers gebouwd worden en waar LED-walls gemaakt worden, moest Van Zele wel door het stof. De LiveDots-activiteit, die LED-schermen ontwikkelt, kampte met een serieuze verzwakking van de vraag. Barco was marktleider, maar tientallen Chinese producenten hebben de markt overspoeld met goedkopere LED-borden. Barco staat dicht bij een akkoord met een Aziatische partner om de productie van de LED-schermen aan uit te besteden.

Op groepsniveau is volgens Van Zele niet meteen een grote herstructurering nodig, maar wel in de probleemdivisies. “Daar moeten we de kosten wel op het juiste niveau brengen”, luidt het. In de eerste jaarhelft werd geen herstructureringskost geboekt omdat er nog provisies waren, maar in het tweede semester kan dat wel het geval zijn.

Barco is actief in meer dan 90 landen met 4.000 werknemers. Daarvan werken er ongeveer 1.600 in vestigingen in Kuurne en Kortrijk in West-Vlaanderen.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier