Barco boekt lager jaarresultaat, maar keert hoger dividend uit

Redactie KW

Barco voorziet voor het boekjaar 2014 een dividend van 1,60 euro bruto per aandeel, tegen 1,50 euro in 2013. Dat blijkt uit de jaarresultaten van de Kortrijkse beeldvormingsspecialist.

Die resultaten lagen nochtans lager. Het bedrijf boekte een jaaromzet van 1,051 miljard euro: 9,2 procent minder dan in 2013. De ebitda-winst (winst voor interesten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen) daalde van 153,2 miljoen euro naar 128,6 miljoen euro. Er werden inkomende bestellingen geboekt voor 1,011 miljard euro: 12,1 procent minder dan in 2013. Netto hield het technologiebedrijf 27,8 miljoen euro over, nog niet de helft van de 59,4 miljoen euro een jaar eerder.

Barco zette in de tweede jaarhelft “bemoedigende” resultaten neer, na een teleurstellend eerste semester, aldus CEO Eric Van Zele. “Met een omzet van 553 miljoen euro en een ebitda van 74 miljoen euro kon het bedrijf het jaar afsluiten met een gelijkaardig prestatie als die van het tweede semester van 2013.”

Wat de vooruitzichten betreft, blijft Barco voorzichtig. In de veronderstelling dat de euro op de huidige wisselkoers blijft, verwacht Barco een status quo of een groei tussen 0 en 10 procent (single digit) van de omzet. Op basis van de betere prestaties in de tweede jaarhelft verwacht het bedrijf ook een verbeterde winstgevendheid. In september kondigde Barco nog de verkoop van zijn defensiepoot aan het Amerikaanse Esterline aan.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier