Bakkerijmuseum krijgt nieuwe invulling, aanbod zal tijdelijk beperkter zijn

Redactie KW

In februari start het nieuwe seizoen in het Veurnse Bakkerijmuseum; maar de bezoekers zullen niet in de schuur terechtkunnen.


Die wordt grondig gerenoveerd en de werken zullen tot eind augustus duren. Bezoekers hoeven tijdens de werken maar 2,5 in plaats van 5 euro te betalen. Ondertussen wordt ook een nieuw museumverhaal geschreven.

“In februari starten we ons nieuwe seizoen”, vertelt conservator Liesbeth Inghelram. “In 2000 hebben we de schuur omgevormd van een depotruimte tot een museum met kinderbakkerij. Vandaag is het tijd voor een grondige renovatie en restyling. We zullen het dakgebinte van de schuur vernieuwen, een sas inrichten bij de ingang van de schuur en dakisolatie aanbrengen. We hopen dat die werken tegen eind augustus achter de rug zijn. Bedoeling is om de volledige collectie in de schuur te centraliseren. Nu staat een deel van ons bakkerserfgoed in het onthaalgebouw, maar door de vele kleine ruimtes die vaak met trappen met elkaar verbonden zijn, is dat niet voor iedereen toegankelijk. Tijdens de werken zal enkel het onthaalgebouw toegankelijk zijn alsook de cafetaria. In de cafetaria zullen ook de workshops plaatsvinden. Gezien de bezoeker slechts een deel van onze collectie zal kunnen zien, hebben we de prijs van een toegangsticket gehalveerd.”

Het leven van de bakker

“We hebben onszelf drie jaar gegeven om een nieuw museumverhaal te schrijven”, zegt Liesbeth. “Bedoeling is dat we meer het leven van de bakker aan bod laten komen. De collectie zullen we dus volledig centraliseren in de schuur. De kinderbakkerij zullen we daar niet meer inrichten en ook de bureaus verhuizen we naar het onthaalgebouw. Zo krijgen we een ruimer museum zonder het gebouw te moeten uitbreiden. We denken na om een nieuwbouw op te trekken op de museumsite voor de kinderbakkerij maar een concrete planning kan ik daarvoor nog niet geven. In afwachting zullen de kinderworkshops doorgaan in de vernieuwde schuur vanaf september. Aan het nieuwe museum zal ook een nieuwe huisstijl verbonden zijn.” De eerste fase van de werken start in maart en moet eind augustus klaar zijn. De tweede fase is gepland vanaf 2017 of 2018. Vooral voor die tweede fase gaat het museum op zoek naar subsidies of sponsoring. Welk budget er geïnvesteerd wordt in het Bakkerijmuseum wilde de raad van bestuur niet kwijt.

(GUS)

>> Info: www.bakkerijmuseum.be.