Rubriek Economie

Aziatische reuzenconstructies voor Siberië maken tussenstop in haven Zeebrugge

19/04/17 om 22:10 - Bijgewerkt om 22:09

Vele autobestuurders die dezer dagen langs de Ramskapelse steenweg in Dudzele rijden, kijken nogal verbaasd op naar de gigantische constructies die in de achterhaven staan.

Aziatische reuzenconstructies voor Siberië maken tussenstop in haven Zeebrugge

Het lijken precies appartementen in opbouw, maar het zijn enorme modules die vanuit Korea, China en Indonesië door o.a. gespecialiseerde Chinese schepen naar Zeebrugge worden getransporteerd en in de achterhaven worden afgezet. Daar gebeuren aan de modules soms nog enkele kleine aanpassingen. Daarna worden ze door ijsversterkte schepen opgehaald en doorgevoerd naar het Siberië. De modules zijn soms 65 meter hoog en wegen 900 ton. Ze dienen voor de bouw van een totaal nieuwe fabriek die het gas dat in Siberië wordt gewonnen zal omvormen naar vloeibare LNG.

De nieuwe fabriek wordt door een Franse firma 'sleutel op de deur' in Siberië (Sabetta) opgebouwd en alle onderdelen worden eerst via Zeebrugge overgebracht. Daarnaast heeft Zeebrugge ondertussen een contract voor 20 jaar gesloten met de leveranciers van Siberisch gas. Ze zal vanaf 2018 via de Zeebrugse haven het Siberisch LNG (gas) via Fluxys over de hele wereld mogen verspreiden.

Het logistieke contract van de bouw van de LNG fabriek in Rusland en de verspreiding van het LNG gas zijn wel twee afzonderlijke overeenkomsten.

(MVN)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!