Rubriek Economie

Autoconstructeur werkt samen met groenestroomproducent voor oplaadpunten elektrische wagens

17/10/16 om 11:12 - Bijgewerkt om 21:05

In Oostkamp werd zo'n eerste oplaadpunt voorgesteld.

Autoconstructeur werkt samen met groenestroomproducent voor oplaadpunten elektrische wagens

Bij de lancering van haar nieuwe elektrische wagen 'Ioniq' koos de autocontructuur Hyundai voor Eneco om laadpalen te installeren bij 85 concessiehouders in België en Luxemburg.

Maandagochtend kwam Vlaams minister van Energie Bart Tommelein de eerste van die palen inhuldigen in Oostkamp. "De omslag naar elektrisch rijden is essentieel om de ecologische voetafdruk van ons wagenpark te doen dalen", stelde Bart Tommelein. "Maar het huidige gebrek aan laadpalen is het grootste struikelblok om elektrisch rijden op grote schaal te doen doorbreken in ons land. We hebben daarom een spreidingsplan ontwikkeld voor 2.500 extra laadpalen tegen 2020, minstens één in elke gemeente. Deze samenwerking is een belangrijke stap in de goede richting. Twee bedrijven die de handen in elkaar slaan om de uitrol van laadpalen te versnellen én elektrisch rijden te stimuleren: dat kunnen we enkel toejuichen.

"Met de Vlaamse overheid stimuleren we elektrisch rijden ook via een premie voor 'zero emissie'-voertuigen. Wie zo'n voertuig aankoopt, kan een bonus tot 5.000 euro krijgen. Vanaf 2017 zakken de premies wel geleidelijk want we hoeden ons voor oversubsidiëring. Het is zoals een kind leren fietsen: eerst moet je het volledig ondersteunen, maar beetje bij beetje moet je het loslaten."

(AF - Foto MVN)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!