Anzegem wil in alle straten ledverlichting

Schepen Rik Colman: "Waar nodig komen er verlichtingspalen bij." © HDV
Redactie KW

De gemeente Anzegem heeft het ambitieuze plan opgevat om binnen drie tot vijf jaar op al haar wegen openbare ledverlichting te laten installeren door Eandis. “Een investering van 2,4 miljoen euro waarvoor we een lening van twintig jaar zullen aangaan en met het geld dat we uitsparen op onze energiefactuur kunnen we dat krediet aflossen”, zegt schepen van Energie en Patrimonium Rik Colman (CD&V).

Deze reportage maakt deel uit van ons ‘Dossier Het Licht Gaat Uit‘.

Anzegem wou eerst meestappen in het nobele verhaal van straatverlichting doven tijdens de avondlijke en nachtelijke uren. Schepen Rik Colman: “Maar veel burgers zijn daar niet mee opgezet omdat ze hun veiligheidsgevoel aangetast zien. Bovendien hebben wij redelijk wat jeugdbewegingen en andere verenigingen. Moet je hun leden dan na een activiteit in het donker naar huis laten fietsen? Ook moet je je wegennet aanpassen door reflectoren te plaatsen en zo. Wij zien meer heil in een grootschalige installatie van dimbare ledverlichting, temeer omdat bepaalde types lampen van de klassieke openbare verlichting al niet meer verkrijgbaar zijn.”

Grondige aanpak

De gemeente kiest voor de grondige aanpak: binnen een periode van drie tot vijf jaar moeten alle gemeente- en gewestwegen van Anzegem en de deelgemeenten met ledverlichting zijn uitgerust. “Eandis heeft een globaal voorstel gelanceerd waarbij de distributienetbeheerder heel het verlichtingsnetwerk overneemt en de totale overschakeling prefinanciert via een lening en de uitvoering plant. Wij zullen de financiering zelf in handen nemen, omdat we redeneren dat het ons minder zal kosten”, aldus nog schepen Colman. Toch is de investering niet min: 2,4 miljoen euro. “Maar ze wordt over de budgetten van meerdere jaren gespreid. We zullen een lening met een looptijd van twintig jaar aangaan en met het geld dat we uitsparen op de energiefactuur kunnen we dat krediet aflossen.”

Rik Colman denkt dat zijn gemeente minstens de helft van de energiefactuur van verlichting zal kunnen uitsparen. “Men gaat uit van 40 tot 50 procent, maar wie thuis met ledlampen werkt, weet dat je al snel naar een besparing van 60 tot 70 procent kunt. Dus moet dat ook voor de ledverlichting in onze straten lukken. De lichtpalen blijven trouwens staan tenzij ze natuurlijk te fel verouderd zijn , het zijn de armaturen en de lampen zelf die Eandis zal vervangen. Waar nodig komen er palen bij, want tot dusver beschikt een ledlamp nog niet over de brede lichtbundel van een klassieke lamp.”

Slim dimmen/doven

Behalve het dalende energieprijskaartje ziet de schepen nog een belangrijk voordeel. “De ledtechnologie zal toelaten om op een slimme manier te dimmen of te doven, via een app kan dat zelfs per verlichtingspaal. Als je nu ergens de klassieke lichten wilt doven, zit een hele zone in het donker. Met ledverlichting kan je veel selectiever te werk gaan en kan je er bijvoorbeeld voor opteren om in een straat waar er ‘s nachts amper beweging is de lichten uit te doen tussen 1 en 3 uur zonder dat een andere, meer gebruikte straat, daar hinder van ondervindt.” Ook de kerstverlichting die de gemeente in bepaalde centrumstraten heeft aangebracht werkt trouwens op ledlampen.

(TVW)

En in andere gemeenten?

Waregem dimt pas sinds mei van dit jaar tussen 23 uur en 5 uur in een aantal nieuwe verkavelingen en woonprojecten volgens de schakelmogelijkheden van de bestaande openbare verlichting. De financiële impact is tot dusver onduidelijk.

Deerlijk wil binnen de tien jaar in zo veel mogelijk straten overschakelen op dimbare straatverlichting. “Waar het technisch al mogelijk is, zullen we dimmen toelaten tussen 23 uur en 5 uur. In nieuwe verkavelingen wordt er standaard voor dat soort verlichting gekozen”, aldus burgemeester Claude Croes. Maar systematisch de lichten doven zou op te veel weerstand botsen.

Ook in Wielsbeke wordt de straatverlichting niet gedoofd, wel werkt de gemeente met dimbare ledverlichting in een drietal nieuwe straten.

Zo denken ze er ook over in Zulte, al wordt daar van maandag tot en met donderdag het licht tussen 23 uur en 5 uur gedoofd op een aantal landelijke wegen. “Het gaat om vijftien procent van ons wegennet en leidt tot een jaarlijkse besparing van 7.600 euro. Mochten we alles dimmen, zou dat jaarlijks 80.000 euro schelen op de energiefactuur”, weet burgemeester Simon Lagrange. Bij wegenwerken, zoals in de Warandestraat, schakelt ook Zulte over op dimbare ledverlichting. (TVW)