Algemeen Boerensyndicaat West voert actie bij Ieperse volksvertegenwoordigers

Redactie KW

Zaterdagmorgen trok het ABS naar de woning van Vlaamse volksvertegenwoordiger Jan Durnez (CD&V) en Emmily Talpe (Open Vld) om aandacht te vragen voor bedreigde landbouwbedrijven.

Eind 2014 kregen alle veehouders in Vlaanderen een schrijven van de Vlaamse Overheid, Agentschap Natuur en Bos. Hierin wordt meegedeeld wat volgens hen de bijdrage is van de ammoniakemissies van de aanwezige stallen van de vermelde exploitatie aan de kritische depositiewaarde van het habitatgebied. De gegevens werden berekend op basis van dierenaantallen uit de aangifte bij de mestbank van het productiejaar 2013.

“Deze gegevens wijken af van de verkregen milieuvergunningen”, zegt Eric Boussery, voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat West-Vlaanderen. “Aan elk bedrijf wordt een kleurcode gegeven: rood, oranje of groen. Zo zijn er in Vlaanderen ruim 150 rode en ruim 1.500 oranje bedrijven. Dat betekent dat de rode bedrijven volledig moeten stoppen en dat de oranje bedrijven hun productie moeten afbouwen.”

Eisenpakket

“De betreffende brief viel bij onze vooruitstrevende, veelal jonge boeren als een bom in de bus”, vervolgt Eric Boussery. “Juist nu zij de laatste jaren enorme inspanningen gedaan hebben in uiterst moeilijke omstandigheden om hun bedrijven uit te bouwen tot milieuvriendelijke bedrijven krijgen zij het deksel op de neus. De eis om nieuwe staltypes te gebruiken in de veehouderij zijn niet haalbaar, omdat er gewoonweg niets bestaat om rundveestallen emissiearm te bouwen. Vele van deze bedrijven hebben de jongste jaren milieu- en bouwvergunningen gekregen voor de verdere uitbouw van hun bedrijf. Daarop hebben zij de nodige investeringen gedaan die niet in een paar jaren afgelost zijn.”

“De uitbouw van een landbouwbedrijf is een levenswerk en mag niet zomaar afgebroken worden. Voor al deze mensen is er geen toekomst meer. Wij van het Algemeen Boerensyndicaat, willen ons ongenoegen uiten door onze Vlaamse volksvertegenwoordigers en ministers te bezoeken met ons eisenpakket. Wij geven hen een pamflet af en planten in hun tuin een boom waarmee we bedoelen dat ze voor natuurdoelstellingen niet bij onze landbouwers moeten aankloppen. Wij willen hen duidelijk maken dat de landbouw al voldoende inspanningen doet om de natuur in stand te houden en dat het nieuwe PAS (Programmatische Aanpak van Stikstofdeposities, red.) er ver over is en dat dit dringend moet herzien worden.”

(dvdb)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier