Alexander Talpe wordt hoofdaandeelhouder en nieuwe CEO van e5 mode en ECG

Alexander Talpe. © GF
Redactie KW

Alexander Talpe (35) is de nieuwe CEO en hoofdaandeelhouder van winkelketen e5 mode. Talpe neemt ook de meerderheidsparticipatie in het ontwerp- en aankoopbureau ECG NV, waarvan hij al CEO was. Daarmee geeft Etienne Kaesteker het aandeelhouderschap van e5 mode en ECG door aan de volgende generatie, namelijk aan zijn neef.

Etienne Kaesteker en zijn (ondertussen overleden) echtgenote Griet Talpe richtten in 1979 de winkelketen e5 mode op. Kaesteker geeft nu het hoofdaandeelhouderschap van e5 door aan een jongere generatie. Talpe krijgt de helft + 1 aandeel (50,01%) in handen van e5 en ECG. Het bedrag van de transactie wordt niet bekendgemaakt. Shopinvest behoudt de rest van de aandelen (49,99%). Kaesteker zelf blijft voorzitter van de raad van bestuur van Shopinvest en hoofdaandeelhouder van Shopinvest. Beide bedrijven blijven dus in Belgische handen en blijven familiebedrijven. Dit verzekert de continuïteit voor de meer dan 500 personeelsleden.

Jongere generatie

“Het is tijd om de fakkel door te geven aan een jongere generatie”, zegt Etienne Kaesteker. “Ik vind het belangrijk dat e5 mode een familiebedrijf blijft. Samen met de medewerkers vormen we één grote familie, waar elke klant zich thuis voelt. Ik heb het volste vertrouwen in Alexander. Raad over e5 mode geef ik nog graag, maar de verantwoordelijkheid geef ik door. Mijn rol bij Shopinvest daarentegen zal uitbreiden. Ik wil echt gaan voor het ondersteunen en samenbrengen van dynamische, veelbelovende ondernemers, via een minderheidsaandeelhouderschap.”

De waarden en missie van e5 mode blijven dezelfde

Talpe is sinds 2012 CEO van ECG, een zusterbedrijf van e5 mode, dat de merken voor de winkelketen ontwerpt en laat produceren. ECG verkoopt de ontwikkelde kleding ook aan derde partijen. Beide bedrijven vallen nu dus onder één leiding. “Het is voor mij een grote eer om dat wat mijn oom en tante samen hebben opgebouwd in de laatste 38 jaar verder te kunnen zetten“, vertelt Talpe. “De waarden en missie van e5 blijven dezelfde. De vernieuwing van de winkels en de digitale transformatie zal ik verderzetten. Nadat ik uitgebreider kennisgemaakt heb met alle facetten van e5 mode zal ik de verdere strategie bepalen en het toekomstige pad al dan niet bijsturen. Bij ECG wil ik de ingeslagen richting voortzetten. Ik wil actief verder werken aan de diversificatie van de klantenportefeuille.”

Eenduidige visie

Talpe wil de productontwikkeling dichter bij de eindklant brengen door in te zetten op een nauwere samenwerking tussen e5 mode en ECG. “Als we vanuit de verkoop bij e5 mode informatie over onze klanten verzamelen, dan kunnen we de ontwikkeling van de merken bij ECG beter afstemmen op de eindklant”, zegt Talpe. “Vanuit een eenduidige visie voor e5 en ECG wil ik focussen op onze eigen sterktes. Daarnaast blijft ECG ook verder verkopen aan derde partijen zoals Berden Warenhuizen, een kledingketen in Nederland.”

De carrière van Alexander Talpe

Talpe studeerde handelswetenschappen aan de EHSAL Management School in Brussel. Tijdens zijn studies deed hij stage op de marketingafdeling van e5 mode. Daarna werkte hij anderhalf jaar als kmo-consultant bij Deloitte. In januari 2008 begon Talpe bij Shopinvest. Als secretaris coördineerde hij er verschillende retailprojecten. Van 2009 tot 2011 werkte hij drie jaar in China, waar hij in Shanghai het aankoopkantoor, één van de huidige dochterbedrijven van ECG heeft opgestart. Hij groeide door tot CEO van ECG NV in Poperinge, een dochteronderneming van Shopinvest. Talpe was ook al lid van de raad van bestuur en het managementcomité van e5 mode. Talpe is getrouwd en heeft twee kinderen. In zijn vrije tijd doet hij aan triatlon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier