Aduro Gin: “Met de heetste peper ter wereld”

Ruben De Ruyck: "België is hot in het buitenland, dus koppelen we onze gin daar ook aan." © Ronny Neirinck
Bert Vanden Berghe

Ruben De Ruyck (38) is een volbloed ondernemer en de sterke man achter Aduro Gin. Niet alleen heeft Ruben al vier verschillende gins uitgebracht, maar hij droomt ook van een eigen vodka, shotjes en een heuse community daarrond. Samen met zijn broer uit Heule zocht hij zijn heil in de Dolomieten.

Ruben is op zijn zachtst gezegd een kameleon te noemen als het over zijn beroepsleven gaat. Hij is afkomstig van Kuurne, studeerde voor burgerlijk ingenieur, haalde evenwel zijn diploma niet, maar dat hield hem niet tegen om doelgericht een carrière uit te bouwen.

Hij werkte een vijftal maand in een bank, en ontdekte daarna de wereld van consultancy. Hij was een tijdlang zelfstandig en evolueerde daarna tot IT’er in zijn eigen bedrijf. Voor Volvo Financial Services werkte hij zelfs maandenlang vanuit Parijs. Daarna keerde hij terug naar ons land om een bedrijf rond dienstencheques uit de grond te stampen. Dat liet hij uiteindelijk over. Ondertussen runde hij ook het bedrijfje RC Europe, dat zich specialiseert in overnamebemiddeling.

Online

De digitale wereld boeide Ruben steeds meer en hij dacht na om websites uit de grond te stampen waar je drank online kon verkrijgen. Met websites als whiskyroom, ginroom en rumroom, werkte hij daar gestaag aan verder. Hij had de smaak figuurlijk, maar ook létterlijk te pakken.

“Oorspronkelijk was er het plan om een eigen whisky te stoken, maar ik wilde goeie bourbon maken met vaten van calvados. In mijn jeugd stond in elke huiskamer een goeie fles calvados, whisky of sterke drank. Door de jaren heen is dat verdrongen naar een hoekje in de kast, terwijl het vandaag weer de omgekeerde beweging maakt.”

“Maar via een whiskyverzamelaar kwam ik toevallig terecht bij een kleine stokerij in de Italiaanse Dolomieten waar ze al negen generaties lang grappa maken. En hoe?! Biologische ingrediënten, het zuivere water uit het Italiaanse gebergte en dat op een klassieke distillatiemanier. Het gebied is trouwens werelderfgoed. Ondertussen was het idee gegroeid van whisky naar gin, omdat je whisky al snel een paar jaar moet laten liggen, maar gin niet. De Italiaanse stoker had echter niet veel zin om in het verhaal mee te stappen. Ik liep hem kort nadien opnieuw tegen het lijf in Amsterdam, op een gespecialiseerde beurs. We zijn nadien eens gaan eten en ik heb nog eens mijn plannen uit de doeken gedaan. In juni werd er getest en in augustus ben ik terug geweest met mijn vrouw. De eerste fles was klaar op 1 november 2014.”

Van Atomic naar Aduro

De eerste reeks kreeg de naam Atomic mee, maar een producent van energiedranken gooide roet in het eten. “Die was niet langer in België verkrijgbaar, maar om verdere problemen met de producent te vermijden, besloten we voor een andere naam te kiezen.” Voortaan ging de gin door het leven als Aduro, Latijns voor ‘het in brand steken’. “We zetten voortaan ook steeds meer in op onze tagline explosive spirits.”

Ruben De Ruyck maakt furore met zijn gin:
Ruben De Ruyck maakt furore met zijn gin: “Oorspronkelijke wilde ik whisky brouwen.”© Ronny Neirinck

Ondertussen stapte ook zijn broer Thomas, die vandaag in Heule woont, mee in het verhaal. Ruben concentreerde zich gaandeweg volledig op het verkopen van Aduro, terwijl Thomas nog altijd werkt voor de spoorwegen. Opvallend: de twee zetten niet zoals velen in op de horeca. “Daarvoor moet je een uitgebreid netwerk hebben of eentje uitbouwen. En dat is niet gemakkelijk. Vlaanderen is te klein op dat vlak. We willen, zeker met onze baseline, een soort offline community creëren, met duizenden zogeheten believers, mensen die echt in ons merk geloven. Ik haat de term, maar eigenlijk zoeken we gelijkgestemden. Mensen, ambassadeurs als het ware, die dat ook willen uitdragen.”

Een community zoeken, doet hij deze zomer bijvoorbeeld door mee te stappen in het verhaal van Par’Azaar, dat onder meer Heule Duivelt en het Ledegems festival Cirque Magique organiseert. “We bekijken ook een samenwerking met The Sound of Belgium, te zien in discotheken als La Rocca of Bocaccio. België is hot in het buitenland en het is een kwestie van je product daaraan te koppelen.”

Nederlandse ambassade

En dat zit alvast goed. Vorig jaar viel Aduro in de prijzen in Los Angeles en sindsdien rijven ze de prijzen binnen. Ondertussen is de klassieke gin uitgebreid met drie varianten. “We hebben de Aduro Navy Strength, met een alcoholpercentage van 60 procent. Daarnaast hebben we de Bell Pepper, die naast de klassieke handgeplukte wilde jeneverbessen jonge groene paprika’s bevat. De nieuwkomer van dienst is de Devil’s Tail. Persoonlijk ben ik er gek van, maar het heeft wel een aparte smaak. You love it or you hate it.”

De Devil’s Tail is overigens gebaseerd op de Carolina Reaper, de heetste peper ter wereld, die tot 2 miljoen eenheden haalt op de schaal van Scoville. Die toont de ‘heetheid’ aan van pepers. Ter vergelijking: tabasco draait rond de 8.000 eenheden… Straffe kost, dus.

Ruben heeft sinds het begin ook een tube met kruiden gelanceerd én droomt ook van een eigen vodka én shotjes, dat hij wil koppelen aan die communitygroep.

Aduro heeft intussen ook de weg naar het buitenland gevonden. De gin is immers al te verkrijgen in Duitsland, Italië, Nederland (waar hij ook in de ambassade geserveerd wordt, red.), Hongarije en… Australië. Ruben hoopt met zijn contacten in Londen en Chicago ook ginder een nieuwe markt aan te boren. Om dat allemaal te bolwerken, overweegt hij zelfs op zoek te gaan naar een extra leverancier in de Italiaanse streek. “Ons verhaal is absoluut nog niet ten einde”, besluit Ruben.

Aduro Gin:
© RN KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Perfect serve

De Aduro superior gin werd samengesteld met 23 biologische geteelde kruiden en vruchten. Daartoe behoren onder meer lavendel uit Frankrijk, vlierbloesem uit Servië, rozenblaadjes uit Iran en mandarijnen uit Sicilië. Aduro werkt het beste met een neutrale tonic zoals de Schweppes Premium Mixer en Fever-Tree Indian Tonic, een zeste van citroen, met pepermunt en rozenblaadjes als afwerking.