ACV West-Vlaanderen voert actie voor meer koopkracht in Roeselare

© STEFAAN BEEL
Redactie KW

In de Ooststraat, een drukke winkelstraat, deelden ACV-militanten vandaag chocolademunten van 2 euro uit aan de voorbijgangers.

“We willen daarmee de mensen duidelijk maken dat de verhoging van de koopkracht na het recente ontwerp van interprofessioneel akkoord het resultaat is van het sociaal overleg en niet van het regeringsbeleid”, zegt provinciaal ACV-voorzitter Wim David.

“Sinds het aantreden van de regeringen Michel en Bourgeois zien we één constante in het beleid: inleveren, besparen op de kap van de zwakkeren, terwijl de sterkste schouders beloond worden”, aldus Wim David. “Sinds het aantreden van de regeringen kregen we BTW- en accijnsverhogingen en een indexsprong waarbij iedere werknemer en uitkeringsgerechtigde 2 procent aan koopkracht inboette. De facturen voor water en elektriciteit stijgen, er kwam een taxshift die vooral een cadeau is voor de bedrijven… Zogezegde sociale correcties compenseren niet wat gewone mensen verliezen. Voor dit regeringsbeleid doen we de duim omlaag.”

West-Vlaanderen : 97 % zegt ja

De Groep van 10 is er volgens het ACV in geslaagd een ontwerp van interprofessioneel akkoord af te sluiten waardoor de lonen nu bovenop de index (die 3,2 procent zou bedragen) met 1,1 procent kunnen stijgen en de laagste pensioenen en uitkeringen kunnen omhoog gaan. De regering moet dit uiteraard nog goedkeuren en we gaan er vanuit dat ze dat akkoord niet meer zullen wijzigen. Er komt dus een betere koopkracht voor de mensen. Ondanks de regering, dankzij het sociaal overleg.”

“Het West-Vlaamse ACV heeft dit ontwerp interprofessioneel akkoord maandag goedgekeurd met een meerderheid van 97 procent.”

Volgens de actievoerders reageerden de meeste mensen positief. Al wimpelden sommigen het ‘cadeautje’ af wegens tijdsgebrek. (IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier