ACV dringt aan op megabestelling van NMBS voor Bombardier

Redactie KW

Bombardier Brugge heeft de bestelling van de M7 voor de NMBS broodnodig, zo meldt het maandag in een persbericht.

ACV Metea reageert tevreden op de bestelling van de 40 extra trams voor De Lijn, waarvoor de Vlaamse regering 97 miljoen euro uittrekt, als vervolg op de 48 trams die in 2015 al worden geleverd. De vakbond vindt het belangrijk dat ook het werk aan deze bestelling herverdeeld wordt, waarbij er méér werk in Brugge zal gebeuren vanaf maart 2016. “In totaal spreken we echter nog altijd maar over een 20 tot extra arbeiders die nodig zijn bovenop de huidige 15 arbeiders die nu aan de nieuwe Flexity 2-trams werken”, aldus provinciaal secretaris Luc Logghe. “Als we echter deze Flexity 2-lijn (40 arbeiders) bekijken ten aanzien van in totaal 350 arbeiders, is het een druppel op een hete plaat. Er is meer werk nodig om Bombardier Brugge te laten overleven op lange termijn.”

Momenteel is er voor drie op vijf van de arbeiders in Brugge geen werk, benadrukt ACV Metea. “Gelukkig werd daarbij een deal over co-sourcing tussen werkgever en vakbonden gemaakt, om arbeiders tewerk te stellen in het zusterbedrijf in Crèspin, Frankrijk (100 à 120) en ook in een aantal bedrijven in de regio. Dit is echter maar een tijdelijke oplossing om de periode april 2015 tot september 2016 te overbruggen.”

“Al sprake van sinds 2013”

De vakbond dringt dan ook hard aan op de bestelling van de NMBS voor de zogeheten ‘M7’. “Deze bestelling, waarvan al sprake sinds 2013, is een absolute must”, aldus Luc Logghe. “Het order meer dan 1.000 dubbeldekrijtuigen, goed voor 145.000 zitplaatsen ter waarde van een 3 miljard euro over een periode van 8 jaar. Zelfs met deze bestelling er nog bij is er nog capaciteit over voor andere orders. Op de Europese ondernemingsraad in april werd nog maar eens herhaald dat Bombardier in Brugge enkel kan overleven als ten eerste de M7-bestelling in de komende maanden bevestigd wordt en ten tweede het bedrijf zijn volle capaciteit benut en zo zijn kosten beheerst.”

Bij Bombardier Brugge alleen al werken 700 werknemers, en indirect in de regio ook nog eens 500.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier