Actievoerders bezetten bedrijf in Oostkamp en eisen exportstop naar Saoedi-Arabië

Redactie KW

In de Siemenslaan in Oostkamp werd het bedrijf Advionics bezet door een actiegroep. Om 19 uur kwam een einde aan de bezetting.

Vredesactivisten voeren vrijdagmorgen actie aan het wapenbedrijf Advionics in Oostkamp. Ze klommen vrijdagmorgen vroeg op het dak van het bedrijf, ontrolden spandoeken en hebben er hun tenten opgezet. Met hun actie klagen ze de export van Vlaamse wapens naar Saoedi-Arabië aan. Ze willen dat de Vlaamse regering de gaten in de wapenexportwetgeving dicht.

Onderzoek van het Vlaams Vredesinstituut onthulde dat de Saoedische Eurofighter gevechtsvliegtuigen uitgerust zijn met radarapparatuur geproduceerd door Advionics. Deze werden in eerste instantie geëxporteerd naar Duitsland, maar belandden uiteindelijk toch in Saoedi-Arabië. De Vlaamse regering weet van niets”, klinkt het in een persbericht.

“Geen vertrek vooraleer regering iets doet”

“De radars die hier in Oostkamp zijn geproduceerd, worden door de Saoedische luchtmacht gebruikt voor het bombarderen van Jemen. Ze bombarderen er ziekenhuizen, vluchtelingenkampen en andere burgerinfrastructuur. Dat hierbij Vlaamse wapens worden ingezet is hallucinant. Wij vertrekken niet vooraleer de Vlaamse regering hier iets aan doet”, zegt één van de actievoerders.

“Tijdens een radio-interview begin dit jaar beweerde Vlaams minister-president Bourgeois dat Vlaanderen een volledig zicht heeft op de eindbestemming van zijn wapentuig. Dat is een flagrante leugen. De Vlaamse overheid heeft er in werkelijkheid geen flauw benul van waar haar wapens terechtkomen. In 2015 was 69,4 procent van het eindgebruik onbekend. Het Vlaamse wapenhandeldecreet werkt met een systeem van algemene vergunningen. Het eindgebruik van een algemene vergunning is per definitie ongeweten. Afwegingen inzake veiligheid, vrede en mensenrechten worden bij het huisvuil gezet ten voordele van economisch gewin”, zegt Bram Vranken van Vredesactie. “Het Saoedisch gebruik van de radarsystemen van Advionics zijn een schrijnend voorbeeld van de gevolgen van zo’n beleid.”

“Conflicten in Midden-Oosten door onze wapens”

Eén van de actievoerders zegt vanop het dak: “Ik vind het totaal onverantwoord om zomaar wapens uit te voeren zonder dat we zelfs maar weten waar ze terecht komen. Wapenexport leidt niet tot een veiliger Europa in een veiligere wereld. Integendeel. De conflicten in het Midden-Oosten worden mede in stand gehouden door onze wapens. Dat moet zo snel mogelijk stoppen.”

Oppositiepartijen sp.a en Groen steunen de actie. Vlaams parlementslid Tine Soens: “We hebben in het Vlaams Parlement al voorstellen ingediend om de wapenhandel met Saoedi-Arabië te stoppen, maar die voorstellen zijn weggestemd. Volgende woensdag staat er opnieuw een voorstel op de agenda. We vragen met aandrang dat het voorstel wordt goedgekeurd.”

De actiegroep protesteert tegen het leveren van onderdelen die dienen om wapens te maken.
De actiegroep protesteert tegen het leveren van onderdelen die dienen om wapens te maken.© JVM

Ook Groen-parlementslid Wouter Van Besien verwijst naar een eigen voorstel voor een uitvoerverbod. Van Besien: “Ik heb een voorstel van decreet ingediend om die juridische basis voor zo’n Vlaams wapenembargo in te voeren. Laten we dit woensdag stemmen, dan kan de Vlaamse regering vervolgens onmiddellijk Saoedi-Arabië op de lijst zetten. De parlementsleden van N-VA, Open Vld en CD&V zijn goed op de hoogte van de conflicten in het Midden-Oosten. Dan zou het evident moeten zijn dat we daar vanuit Vlaanderen geen instrumenten voor aanleveren.”

Om 19 uur is een einde gekomen aan de bezetting van het bedrijf in de Siemenslaan in Oostkamp. In eerste instantie had een deurwaarder de vaststelling gedaan, om dan via een magistraat een vonnis voor te lezen die een dwangsom betekende, indien de dakbezetters de actie niet vrijwillig zouden stopzetten. Om 19 uur kwamen politie eenheden van de interventie-eenheid de betogers van het dak ‘helpen’. Daarmee kwam een einde aan een dagje actie voeren. De betogers werden administratief aangehouden.

(JVM/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier