Actiecomité lijkt slag thuis te halen: dan toch geen windmolens in Bellegem?

De Raad van State heeft de milieuvergunning voor vier windturbines in Bellegem langs de E403 vernietigd. Het is afwachten wat er met de bouwvergunning zal gebeuren. (Foto AVX)
Axel Vandenheede

De Raad van State heeft de milieuvergunning voor vier windturbines in Bellegem langs de E403 vernietigd. Reden: de toegangsweg naar een windmolen ligt in landschappelijk waardevol agrarisch gebied. Het actiecomité is tevreden. “We staan klaar om volgende aanvragen ook te counteren.”

Eind november 2015 diende de NV Yard Development samen met Electrabel een aanvraag in om windmolens te bouwen op Bellegems grondgebied, vlak naast de E403. In mei 2016 keurde de deputatie de milieuvergunning goed, maar het plaatselijke actiecomité ging in beroep bij de Vlaamse overheid. Zonder succes. Daarom trokken enkele omwonenden in januari 2017 naar de Raad van State, die nu de vergunning heeft vernietigd.

“We hebben verschillende argumenten aangebracht om dat te doen”, aldus Michaël De Mol, die samen met Ludo Ockier van advocatenkantoor Ockier de belangen van het actiecomité verdedigde. “Zo stelden zowel Electrabel als de Vlaamse overheid dat onze cliënten geen persoonlijk belang te verdedigen hadden en de windturbines ver genoeg van hun huizen stonden. Maar de Raad van State ging niet akkoord. Terecht: het gaat om turbines van 185 meter hoog.”

waardevol gebied

Al was dat niet de reden waarom de Raad van State de milieuvergunning vernietigde. Advocaat De Mol: “De toegangsweg naar windturbine één loopt over landschappelijk waardevol agrarisch gebied. Dat mag niet. De tegenpartij had het over gewoon agrarisch gebied gehad, maar dat klopte dus niet. Wijzelf stelden ook dat de wieken van de windturbines boven landschappelijk waardevol agrarisch gebied draaien, maar daarop ging de Raad van State niet in.”

Hoe dan ook slaakt het actiecomité een zucht van opluchting. De Raad voor Vergunningsbetwistingen moet zich wel nog uitspreken over het beroep van de omwonenden tegen de bouwvergunning, zonder een milieuvergunning kunnen Electrabel en Yard niet beginnen te bouwen. “Als actiecomité, dat door Bellegemnaars en Rollegemnaars wordt gesteund, zijn we nog meer vastberaden om eventuele volgende aanvragen te counteren”, aldus Bernard Goethals. “Zeker omdat er nog een pak betere locaties zijn om windturbines te plaatsen. Denk maar aan haven- en industriegebieden. Het is overigens ondenkbaar dat men turbines van 185 meter hoog wil plaatsen op slechts 255 meter van woningen. Die brengen niet alleen het probleem van slagschaduw met zich mee, ze maken ook veel lawaai.” “Het is bovendien de hoogste tijd dat de Vlaamse overheid kleur bekent wat betreft geluidsnormen. De Europese regelgeving is veel strenger dan die van de Vlaamse Milieumaatschappij (Vlarem). Dat moet anders”, besluit Bernard Goethals.

bouwvergunning

Nu moeten de omwonenden afwachten of de bouwvergunning ook wordt vernietigd. “De Raad voor Vergunningsbetwistingen en de Raad van State zijn natuurlijk twee verschillende administratieve rechtscolleges, maar ik verwacht een gelijkaardige uitspraak”, besluit Michaël De Mol, die wel stelt dat er snel een nieuwe aanvraag kan komen.

“De Vlaamse overheid zal dan moeten bekijken of er rekening gehouden werd met de opmerkingen van de Raad van State en kan daarna eventueel een nieuwe vergunning afleveren. Als dat gebeurt, kan het actiecomité opnieuw naar de Raad van State stappen.” KDE Energy diende in 2013 al een aanvraag in voor vijf windmolens in Bellegem, midden 2014 deed Yard Energy (nieuwe naam voor KDE) een aanvraag voor drie windturbines.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier