Achterpoortje voor nachtwinkels aan zee gaat dicht

Redactie KW

Nachtwinkels aan de kust en in toeristische centra zullen binnenkort niet langer kunnen ontsnappen aan de regels en beperkingen die de betrokken gemeenten hen willen opleggen.

De Kamercommissie Bedrijfsleven stemde dinsdag in met een wetsvoorstel van N-VA en MR dat een bestaand achterpoortje sluit. Winkels in België moeten zich houden aan de wettelijk bepaalde sluitingsuren en moeten een wekelijkse sluitingsdag inlassen. Ook voor nachtwinkels bepaalt de wet minimale sluitingsuren, met name tussen 7 en 18 uur, tenzij de gemeenten andere uren vastleggen.

Badplaatsen en erkende toeristische centra vallen echter niet onder die regels. In principe mogen handelaars hun zaak daar 24 uur per dag open houden. Nachtwinkels die de soms strengere regels voor nachtwinkels willen ontwijken, moeten er dus slechts de vermelding ‘nachtwinkel’ laten vallen om onbeperkt open te blijven. In één klap kunnen ze zo ook de beperking omzeilen die sommige lokale besturen invoerden op het aantal nachtwinkels op hun grondgebied.

Het wetsvoorstel van N-VA-Kamerlid Johan Klaps en zijn collega’s van N-VA en MR sluit die achterpoort nu. Het biedt badplaatsen en gemeenten met toeristische centra de kans om de openingsuren toch te beperken. Ze mogen echter niet strenger zijn dan de regels in de rest van het land en mogen uiteraard niet discriminerend zijn. Maar uitzonderingen inbouwen zoals die ook in de algemene regels bestaan – zoals bijvoorbeeld voor nachtelijke releases van boeken, films of games – kan wel nog.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier