Acht procent minder toeristische overnachtingen in Vlaanderen in eerste jaarhelft

Redactie KW

Het aantal toeristische overnachtingen in Vlaanderen ligt de eerste 6 maanden van dit jaar 8 procent lager dan in 2015, zo blijkt uit voorlopige cijfers die Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) zondag verspreidt.

De daling is het gevolg van de aanslagen van 22 maart, waarna vooral de buitenlandse bezoekers het lieten afweten. Maar Weyts wijst erop dat de sector erg veerkrachtig is: in juni waren er de eerste tekenen van herstel. “De weg is nog lang, maar de eerste stappen zijn gezet”, klinkt het.

De eerste maanden van het jaar groeide het toerisme in Vlaanderen nog, met 1 procent meer overnachtingen in januari, 4,2 pct meer in februari en zelfs 8,6 procent meer in maart. Maar aan die groei kwam abrupt een einde met de aanslagen van 22 maart in Brussel en Zaventem. In april telde Vlaanderen 20 procent minder toeristische overnachtingen dan in april vorig jaar. De bezettingsgraad van de hotels zakte in mei tot gemiddeld 60,8 procent.

Weyts is echter optimistisch en wijst erop dat de slinger snel weer de goeie kant kan opkomen. In juni verkleinde de kloof met vorig jaar tot -17 procent. En ook de bezettingsgraad van de hotels verbeterde licht, tot 63,9 procent. Ook het toerisme in Brussel en Wallonië kreeg trouwens klappen na de aanslagen van 22 maart. Al is ook hier een licht herstel merkbaar, te danken aan de Belgen die in eigen land op uitstap gaan.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier