Rubriek Economie

Aanhoudende droogte van september brengt de aardappeloogst in gevaar

30/09/16 om 09:45 - Bijgewerkt om 09:43

Het moet eerst stevig regenen voordat er kan gerooid worden, maar die nodige regen lijkt er niet meteen aan te komen.

Aanhoudende droogte van september brengt de aardappeloogst in gevaar

© Getty Images/iStockphoto

Door de droogte is de groei nagenoeg voor alle gewassen totaal stilgevallen, klinkt het in een mededeling van het ABS. Aardappelen, maïs, gras, ingezaaide groenbedekkers, suikerbieten, knolselder en andere groenten lijden onder het warme droge nazomertje.

Een aantal gewassen zoals maïs en bonen rijpen af in een ongezien snel tempo. Voor de diepvriesindustrie betekent dit dat de oogstmachines de bonen niet tijdig kunnen plukken vooraleer ze te groot en te hard zijn. Het gevolg is dat ze hier en daar een perceel moeten overslaan en dus niet meer oogsten.

Door de droogte is de grond keihard wat problemen oplevert bij het rooien van bieten en aardappelen. Vooral bij aardappelen wordt het ronduit problematisch: normaal moest men al van half september volop bezig te zijn met het rooien, maar tot vandaag is er nauwelijks iets geoogst. Zolang er niet 20 à 30 l/m² regen valt, kan men niet voortdoen. Bovendien zijn aardappelen gevoelig aan vorst en kan het vanaf 1 november al vriezen. De sector kijkt angstig toe, want het wordt niet evident om de oogst tijdig binnen te krijgen.

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!