71 jobs bedreigd bij Reznor in Menen

© Nicolas Verhaeghe
Redactie KW

De directie van Nortek Global HVAC Belgium heeft de ondernemingsraad op de hoogte gebracht van haar intentie om de productie in Menen stop te zetten. De firma is in de regio beter bekend onder de vroegere naam Reznor. De maatregelen zouden kunnen leiden tot het verlies van 71 van de 88 banen. “De verslagenheid bij het personeel is groot”, klinkt het bij de vakbondsvertegenwoordiger.

“Het nieuws werd zopas bekend gemaakt aan het personeel”, vertelt Karel Hoorelbeke van vakbondsorganisatie ACV. “De werknemers waren erg geschrokken en ze reageerden erg emotioneel. De anciënniteit bij Reznor ligt heel hoog. De meeste mensen werken hier dan ook al langer dan twintig, dertig jaar. Als je plots te horen krijgt dat de Engelse eigenaar de stekker uit de firma trekt waar je jaren voor gewerkt hebt, dan is het logisch dat de emoties hoog oplopen.”

Nortek Global HVAC Belgium, beter bekend als Reznor, produceert en verkoopt luchtverwarmers, luchtbehandelingstoestellen en andere producten voor commerciële, institutionele en industriële markten in Europa. Het maakt sinds eind 2016 deel uit van een Engelse holding.

Het internationale bedrijf, in de regio Menen beter bekend onder de vroegere naam Reznor, kampt met een overcapaciteit in de productie binnen de groep. De Meense vestiging was naar verluidt de voorbije twee jaar verlieslatend. De geplande stopzetting van de productieactiviteiten in Menen zou leiden tot het verlies van 71 van de 88 banen.

Het bedrijf wil in de regio Zuid-West-Vlaanderen actief blijven vanuit een nieuw opslag- en distributiecentrum. “Het bedrijf verwacht daarvoor zo’n 17 mensen te werk te stellen”, aldus directeur Chris Grammens.

“Het is wel nog niet duidelijk waar dat distributiecentrum komt”, weet Karel Hoorelbeke. “Het is lang nog niet zeker dat het in Menen zal zijn.” De huidige locatie van het bedrijf in de J&M Sabbestraat, naast een basisschool, lijkt daarvoor niet de meest geschikte. Het cijfer van 71 werknemers die hun job verliezen kan dus nog hoger worden.

“Gepaste oplossing vinden”

“Ik begrijp uiteraard dat deze aankondiging hard aankomt bij onze werknemers en hun gezin”, aldus Chris Grammens, directeur HVAC Belgium. “Als onze intentie wordt bevestigd, willen we een constructieve dialoog aangaan met de personeelsvertegenwoordigers en we verwachten dat we een gepaste oplossing zullen vinden in het belang van alle betrokken werknemers.”

“Er volgt nu eerst een overlegronde”, legt Karel Hoorelbeke uit. “Maar we zullen niet veel meer kunnen doen dan ons te focussen op begeleiding en ondersteuning van de werknemers.”

Nortek Global HVAC blijft wel nog actief in Zaventem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier