524.773,33 euro voor restauratie openluchtzwembad Spiere-Helkijn

Redactie KW

Vlaams minister Geert Bourgeois, onder meer bevoegd voor Erfgoed, trekt meer dan een half miljoen euro uit voor de restauratie van het openluchtzwembad van Spiere-Helkijn.

De toestand van het openluchtzwembad in Spiere-Helkijn is bouwvallig. Het werd in 1935 aan de monding van de Spierebeek in de Schelde gebouwd als waterzuiveringsstation. Vrij snel bleek dat het project niet doeltreffend was. Het project werd opgegeven totdat de familie Samain het aankocht en verbouwde tot openluchtzwembad.

In 1953 werd het zwembad gesloten nadat een zwemmer er verdronk. In 2004 werd er een fietsroute aangelegd en kocht de gemeente het pand. Om verdere aftakeling te voorkomen liet Spiere-Helkijn er een nieuw dak plaatsen. In 2008 werd het accomodatiegebouw beschermd.

Uitkijkpost voor fietsers en wandelaars

Spiere-Helkijn wil de volledige site omvormen tot een toeristische trekpleister. Er worden onder meer een bezoekerscentrum en uitkijkpost voor fietsers en wandelaars voorzien. Vlaams minister van onder meer erfgoed Geert Bourgeois steunt het project en trekt er een restauratiepremie van 524.773,33 euro voor uit. Daarmee wordt het gebouw gerenoveerd.

(FJA)