43 banen bedreigd bij Veurne Snack Foods, dat inzet op automatisering

Redactie KW

Bij Veurne Snack Foods, dat deel uitmaakt van voedingsgroep PepsiCo, staan 43 banen op de helling.

Dat meldt ACV Voeding en Diensten donderdag na een buitengewone ondernemingsraad. De nakende ontslagen zijn het gevolg van een nieuwe investering in een geautomatiseerd inpaksysteem. Bij Veurne Snack Foods werken in totaal 485 mensen.

Helft van de inpakkers moet weg

Tijdens de buitengewone ondernemingsraad kregen de vakbonden van de directie de intentie te horen dat 43 van de 87 inpakkers mogelijk hun job verliezen tegen het einde van 2016. Het bedrijf wil verder investeren in de Veurnse vestiging, onder meer in efficiëntere en geautomatiseerde machines in de inpakafdeling. Daardoor is er minder personeel nodig. “Het is een klap voor het personeel dat hier aanwezig was. Enkel de ochtend- en middagploeg is op dit moment ingelicht. Er waren wat geruchten, maar we zijn toch geschrokken door de omvang“, aldus Alain Degand, secretaris bij ACV Voeding en Diensten.

De komende dagen worden de gesprekken in het kader van de Wet Renault op gang getrokken. Daarna zullen de bonden pogen om het aantal mogelijke ontslagen naar beneden te halen. “Het gaat niet enkel om die 43 mensen, maar ook om een aantal interimkrachten”, verduidelijkt Degand.

“Nodig om concurrentieel te blijven”

Volgens moederbedrijf PepsiCo is de herstructurering in de inpakafdeling van Veurne Snack Foods nodig om de concurrentiekracht van het bedrijf te verstevigen. “Deze stap moet het bedrijf in staat stellen om concurrerend te blijven en de groei van de voorbije jaren door te zetten.”

Plant Director Veurne Frank De Langhe en Japo Ouwerkerk, manager Public Policy, Government Affairs & Communications van PepsiCo Benelux lichten de situatie toe.

Frank De Langhe geeft concrete cijfers: “De productievestiging in Veurne telt in totaal 485 werknemers, waartoe ook een 80-tal mensen uit de packaging afdeling, onze ‘packer population’. Daar worden 2,5 miljoen zakjes chips per dag verpakt, en daar staat ook onze oven van 70 meter voor de oven baked chips, bestemd voor Nederland en een groot aantal landen in Europa. Veurne bekleedt in de PepsiCo groep momenteel de tweede plaats, na Leicester in het Verenigd Koninkrijk, waar op jaarbasis zo’n 60.000 ton wordt geproduceerd. Omwille van de diversiteit in producten (een uitgebreid gamma aardappelschijfjes en snacks) en de acht verschillende technologieën is Veurne een complexe vestiging.”

Door de herstructurering zouden maximaal 43 mensen getroffen worden in de afdeling waar voornamelijk chips worden ingepakt. Vanaf december zouden de eerste mensen het bedrijf verlaten. Tegen februari-maart moet de oefening afgerond zijn. “Dit is altijd moeilijk nieuws om te brengen, in het bijzonder voor de medewerkers van de verpakkingslijn en hun familie. Veurne Snack Foods zal zich ervoor inzetten om alternatieve tewerkstellingsmogelijkheden te zoeken voor zo veel mogelijk werknemers, hen zo goed mogelijk te begeleiden bij de overstap naar ander werk en in constructief overleg met de sociale partners een regeling aan te bieden Toch wil ik ook even aanstippen dat deze investering in de toekomst meer andere banen kan opleveren en dat er momenteel een vijftal vacatures openstaan voor de technische dienst”, klinkt het nog aldus Frank De Langhe..

Hoeveel er geïnvesteerd wordt in de nieuwe inpaklijn, kon donderdag nog niet gezegd worden.

(Belga/MVP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier