4.500 varkens extra in Aarsele

Langs de Keibosstraat komen er nog eens twee nieuwe stallen bij, alles samen goed voor 6.000 varkens. (Foto Ronny Neirinck) © KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

Het landbouwkoppel David Martain en Inge Van de Steene willen hun (varkens)bedrijf uitbreiden. De 1.500 varkens op vandaag moeten er 6.000 worden.

David Martain en zijn vrouw Inge Van de Steene zijn ambitieus en willen de komende jaren uitbreiden. “Het belangrijkste resultaat van deze uitbreiding is dat we van ons varkensbedrijf een gesloten bedrijf maken. Vandaag hebben we zo’n 1.000 vleesvarkens en 500 moedervarkens. We vragen nu een uitbreiding van exact 4.500 varkens aan. Dat is net genoeg om alle biggen van de 500 zeugen onderdak te kunnen bieden gedurende het proces van het vetmesten.”

Maar die forse uitbreiding heeft zo wel zijn gevolgen voor het bedrijf. Elk bedrijf dat meer dan 3.000 varkens heeft moet een zogenaamde Milieu-effectenrapport aanmaken (MER). Daarbij hoort een verplichte informatievergadering, die wordt georganiseerd op 16 april om 20 uur in het stadhuis van Tielt. “We willen de eventuele negatieve gevolgen tot een minimum beperken”, zegt David.

(RDC – foto RN)

Lees meer in Krant van West-Vlaanderen, De Weekbode Tielt