3 West-Vlaamse toprestaurants ‘gezakt voor hygiëne’

Redactie KW

Bij een op de vier Vlaamse en Brusselse toprestaurants hebben inspecteurs van het federaal voedselagentschap (FAVV) ernstige opmerkingen over de hygiëne en moeten ze binnen het halfjaar terugkeren voor een herinspectie.

Dat blijkt uit de inspectieverslagen van 2009 en 2012 die De Standaard kon inkijken en waarover ook Het Nieuwsblad vrijdag bericht.

Geen enkel toprestaurant in Brussel en Vlaanderen kreeg bij zijn meest recente inspectieronde van het federaal voedselagentschap (FAVV) op het vlak van infrastructuur, inrichting en hygiëne een gunstige beoordeling zonder opmerkingen. In één op de vier restaurants luidde het verdict in eerste zit zelfs ‘niet gunstig’ en keerden de inspecteurs ten laatste een halfjaar later terug voor een herinspectie. Daarbij onder meer dé West-Vlaamse topadressen Hertog Jan (Zedelgem, voorheen Brugge) en In De Wulf (Dranouter), en La Durée uit Izegem.

Het gaat om de verslagen van inspecties bij restaurants in Brussel en Vlaanderen die twee of drie Michelinsterren hebben of die in de Gault & Millau-gids vermeld worden met een score van 17 of hoger. Vaak gaat het evenwel om kleine opmerkingen, zoals een plafond dat niet goed proper gehouden kan worden, en in de meeste gevallen werden de opmerkingen meteen erna aangepakt.

Horeca Vlaanderen: “Restaurants falen niét voor hygiëne”

Horeca Vlaanderen betreurt de berichtgeving dat restaurateurs over het algemeen zouden falen inzake voedselveiligheid. Volgens de beroepsvereniging is de waarheid een pak genuanceerder. “Qua voedselveiligheid en hygiëne ligt in België de lat erg hoog, en op zich is dat ook goed”, zegt Danny Van Assche, afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen. “Net omdat de regelgeving zeer strikt is, slagen restaurants er niet altijd in om een score van honderd procent te behalen. Maar dat wil absoluut niet zeggen dat ze daarom zouden falen.”

De regelgeving is erg uitgebreid. Dat bij een controle niet aan alle vereisten wordt voldaan is dus niet uitzonderlijk, vindt Horeca Vlaanderen. Het FAVV geeft in dat geval een gunstige beoordeling met opmerkingen. In andere gevallen komt men terug voor een hercontrole. Het gaat veelal over praktische zaken zoals een losse tegel of het ontbreken van een thermometer in de ijskast.

“Als je je wagen laat keuren kan je ook opmerkingen krijgen die je zal moeten laten nakijken, maar je kan wel blijven rijden. Hetzelfde geldt voor de controles van het FAVV. Voedselveiligheid wordt zeer ernstig genomen binnen de sector, zowel door het FAVV als door de uitbaters. Het systeem werkt prima, maar de resultaten moeten juist geïnterpreteerd worden. Als er een gevaar is voor de volksgezondheid zal het FAVV de zaak in kwestie onmiddellijk sluiten. In 2013 deed het FAVV 14.464 controles in de horeca en werden er 33 zaken tijdelijk gesloten”, zegt Danny van Assche.

(FV/BELGA)