21 vrachtwagens in beslag genomen in Brugge na actie tegen sociale dumping

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Er werden in Damme en in Ichtegem huiszoekingen verricht in de woningen van de zaakvoerders.

Tijdens een gecoördineerde actie op zondag 8 oktober 2017 door de Franse Gendarmerie, Federale Gerechtelijke Politie van West-Vlaanderen en de sociaalrechtelijke inspectiediensten werden op een bedrijventerrein in Brugge 21 vrachtwagens met buitenlandse kentekenplaat, alsook een aantal luxevoertuigen in beslag genomen.

De actie kwam tot stand, nadat zowel de Franse én Belgische gerechtelijke overheden een onderzoek hadden ingesteld tegen een Roemeense onderneming. Er werden hierbij in Damme en in Ichtegem huiszoekingen verricht in de woningen van de zaakvoerders, alsook op een bedrijventerrein van een Belgische klant te Brugge die veelvuldig beroep doet op deze buitenlandse onderneming. Alle aanwezige chauffeurs werden verhoord en de burelen werden doorzocht. Ook in Frankrijk werd een huiszoeking verricht in een woning die door de chauffeurs wordt gebruikt. In Frankrijk werden 14 vrachtwagens van diezelfde onderneming aangetroffen. Ook daar werden alle aangetroffen chauffeurs verhoord.

Bij deze actie wordt nagegaan of de Roemeense onderneming zich al dan niet schuldig maakt aan sociale dumping, waarbij de sociaalrechtelijke verplichtingen in België op systematische wijze worden omzeild en waarbij op deze wijze oneerlijke concurrentie ontstaat met ondernemingen die zich wel aan de regels houden.

Verder onderzoek wordt verder gevoerd door arbeidsauditoraat Gent, afdeling West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier