142 vrachtwagens in beslag bij onderzoek naar sociale dumping, ook huiszoeking in Loppem

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

In een onderzoek naar sociale dumping en mensenhandel is zondag in het Oost-Vlaamse Vlierzele een Roemeense transportonderneming verzegeld en werden er 142 vrachtwagens in beslag genomen. Dat bevestigt het Gentse arbeidsauditoraat. Maandag vonden er ook huiszoekingen plaats bij een aantal transportondernemingen in Oost- en West-Vlaanderen voor wie de Roemenen in onderaanneming werkten.

Het gaat om een onderzoek rond een Roemeense familie die een transportonderneming runt op de terreinen van het voormalige transportbedrijf De Dijcker aan de Gentsesteenweg in Vlierzele, een deelgemeente van Sint-Lievens-Houtem. De onderneming heeft haar adres in Roemenië, maar het arbeidsauditoraat in Gent en de sociale inspectiediensten vermoedden al langer dat het over een Belgisch bedrijf gaat dat zich in een illegale situatie bevindt. “Men specialiseert zich in onderaanneming van een aantal Belgische transportbedrijven. Vermoed wordt dat de vrachtwagens nooit of uiterst zelden in Roemenië rijden en dat er aan dumpingprijzen wordt gewerkt”, zegt het arbeidsauditoraat. Buurtbewoners hadden ook klachten over overlast en milieuhinder, omdat de chauffeurs er in hun vrachtwagens slapen en de motor laten draaien om verwarming te hebben.

Bij een huiszoeking zondag werden uiteindelijk 142 vrachtwagens in beslag genomen en werd het terrein verzegeld. In mei vorig jaar was er ook al een controle, gekoppeld aan een onderzoek naar Belgische opdrachtgevers van de Roemenen, in het bijzonder een bedrijf in Loppem waar op 26 maart in totaal 20 vrachtwagens in beslag genomen werden.

Terug naar thuisland

In Vlierzele stonden zondag meer vrachtwagens dan normaal, gelet op de komende vakantieperiode. “De meeste chauffeurs waren naar het thuisland teruggekeerd. Er waren nog een tiental chauffeurs en mechanici aanwezig. Zij verblijven er in containers en hebben één toilet en één douche ter beschikking. Stromend water was niet beschikbaar. Met deze mensen werd een regeling getroffen zodat ze naar hun thuisland kunnen terugkeren”, zegt arbeidsauditeur Danny Meirsschaut. Gelet op die omstandigheden worden de Roemeense uitbaters ook verdacht van mensenhandel.

Er werd ook een huiszoeking verricht op het privé-adres van één van de Roemeense zaakvoerders in Wichelen en maandag vonden huiszoekingen plaats bij een aantal transportondernemingen in Oost- en West-Vlaanderen. Het ging om bedrijven voor wie de Roemenen in onderaanneming werken, in Loppem, in de Gentse havenzone en in Zomergem. De resultaten van de huiszoekingen worden de komende weken door de betrokken diensten geanalyseerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier