Rubriek Economie

1 op 2 West-Vlaamse KMO's vindt moeilijk personeel

30/08/16 om 16:07 - Bijgewerkt om 16:07

Volgens UNIZO West-Vlaanderen moet de kloof tussen de arbeidsmarkt en het onderwijs verder gedicht worden.

1 op 2 West-Vlaamse KMO's vindt moeilijk personeel

© BELGA

De helft van de West-Vlaamse kmo's heeft problemen om geschikt personeel te vinden. Dat blijkt uit een rondvraag van UNIZO. Bijna 1 op 5 verwacht in de toekomst problemen. Afhankelijk van provincie tot provincie is de situatie nog nijpender. Een stijgend aantal vacatures en een dalende werkloosheid betekent voor werkgevers een kleinere poule met geschikt personeel. De kloof tussen de arbeidsmarkt en het onderwijs is een belangrijke reden voor de krapte op de arbeidsmarkt. Volgens UNIZO West-Vlaanderen moet het dichten ervan komend schooljaar een absolute prioriteit worden.

Te klassiek in rekruteren

"West-Vlaanderen kent heel wat innovatiegerichte ondernemingen. Deze zijn constant op zoek naar technisch geschoold personeel. Het blijft een uitdaging om jongeren te overtuigen van dat potentieel. Initiatieven zoals Techclass kunnen hiertoe bijdragen. Maar vooral vanuit het onderwijs moet ingezet worden op deze bewustmaking en beroepsgerichte competenties. Het systeem van duaal leren is een uitstekend voorbeeld van hoe leerlingen vertrouwd te maken met de werkvloer", aldus Frederik Serruys, directeur UNIZO West-Vlaanderen.

Via haar Stichting Onderwijs en Ondernemen probeert UNIZO hieraan te verhelpen. Maar het proces gaat moeizaam. Volgens UNIZO zijn sommige bedrijven zelf ook vaak nog te klassiek in de manier waarop ze rekruteren. "Bedrijfsleiders moeten nog meer naar competenties kijken in plaats van enkel naar de behaalde diploma's".

Krapte op de arbeidsmarkt

West-Vlaanderen telde in juli 2016 welgeteld 33.674 niet-werkende werkzoekenden. Dat zijn er 5.6% minder van dezelfde periode vorig jaar. Het totaal aantal aangemelde West-Vlaamse vacatures bij de VDAB bedroeg 34.754 of 31,1% meer dan dezelfde periode vorig jaar. De krapte op de West-Vlaamse arbeidsmarkt wordt dus groter. Dat voelen ook de West-Vlaamse bedrijven.

(FJA)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!