Rubriek Economie

Het Lekkere Westen
Balta trekt naar de beurs van Brussel

Balta trekt naar de beurs van Brussel

Wielsbeke De Wielsbeekse tapijtgroep Balta trekt naar de beurs van Brussel. De beursgang, die 137,6 miljoen euro moet opbrengen, wordt "in de nabije toekomst" gelanceerd, zo staat woensdag in een persbericht.

Bakkerijscholen strijden met bakrecepten om titel Streekproduct Bakkerij 2018

Bakkerijscholen strijden met bakrecepten om titel Streekproduct Bakkerij 2018

Brugge Deze week gaan drie West-Vlaamse bakkerijscholen met mekaar in de clinch om met hun bakrecept de titel Streekproduct Bakkerij 2018 in de wacht te slepen. Het gaat om het MSKA Roeselare, Syntra West en Ter Groene Poorte in Brugge. Het bakrecept van de scholen moet met 100 procent West-Vlaamse ingrediënten worden klaargemaakt.

"Socialisten liggen wél wakker van de boerenstiel"

"Socialisten liggen wél wakker van de boerenstiel"

Poperinge Jurgen Vanlerberghe - De tenen van West-Vlaams SP.A-voorzitter Jurgen Vanlerberge krulden deze week toen hij las wat minister voor Landbouw en Leefmilieu Joke Schauvliege te zeggen had over de problemen van de boeren.

Week van de Korte Keten: lekker West-Vlaams!

Week van de Korte Keten: lekker West-Vlaams!

Brugge Van 25 mei tot en met 5 juni, de Week van de Korte Keten, kan de West-Vlaamse fijnproever opnieuw duimen en vingers aflikken bij de lekkerste hoeve- en streekproducten van eigen bodem.

Brugge: Katelijnestraat, chocoladestraat

Brugge: Katelijnestraat, chocoladestraat

Brugge In de Katelijnestraat mikken dertien pralinezaken op amper 100 meter op de toeristen. Gemiddeld heeft drie op de vier buitenlanders een tasje lekkers mee van een Brugse chocolatier als hij de Breydelstad verlaat. Goed nieuws : daar zijn de Amerikanen weer.

Dossier Michelinsterren in West-Vlaanderen


West-Vlaanderen is top in chocolade

West-Vlaanderen is top in chocolade

Brugge West-Vlamingen zijn smaakmakers. Dat wisten wij al en de rest van de wereld weet het intussen ook al. Dat onze provincie dat ook helemaal waar maakt 'in de chocolade', ook dàt verrast ons niet. Maar... tot op vandaag was dat vaker een kwestie van 'buikgevoel' dan van feiten en cijfers. Het Kenniscentrum Economie West bevestigt nu onze intuïtie. West-Vlaanderen Werkt, het magazine van het Kenniscentrum, pakt van de week uit met een dossier chocolade.

"Liefde op het eerste gezicht"

"Liefde op het eerste gezicht"

Desselgem Stijn Declerck (26) is een van die vele West-Vlaamse chocolatiers. Hij opende in 2013 zijn eerste eigen chocolaterie: D'origine. Vandaag werkt hij naar een tweede winkel toe, en hoopt in de nabije toekomst van chocolade voltijds zijn beroep te kunnen maken.

"Meer uitvoer naar China"

"Meer uitvoer naar China"

Bredene Natrajacali op de Brugsesteenweg is een van de vijf grootste producenten in West-Vlaanderen. Het bedrijf produceert chocolade voor grotere winkelketens en voor de groothandel, niet alleen voor België maar wereldwijd.

Noble Chocolates uit Veurne start nieuwe productielijnen op

Noble Chocolates uit Veurne start nieuwe productielijnen op

Veurne Een van de grote spelers in de West-Vlaamse chocoladewereld is Noble Chocolates. Toen zaakvoerder Patriek Destrooper afscheid nam van zijn familiebedrijf met de wereldvermaarde koekjes en wafels, wilde hij voor Noble Chocolates op dezelfde manier een sterk merk uitbouwen. Met o.a. de nieuwe lijnen zullen er in de toekomst nog extra werkkrachten nodig zijn.

"De markt is overspoeld"

"De markt is overspoeld"

Ieper Chocolade is hot in West-Vlaanderen en ook in Ieper is het een felbegeerd product. Woedt er nog steeds een 'chocolade-oorlog' in de binnenstad? Wij gingen op onderzoek bij vier zaken. "Het ligt allemaal nog wat gevoelig, sommigen kunnen niet meer normaal doen tegenover elkaar", zegt Nathalie Craenhals.

Ter Groene Poorte Brugge: waar onze chocolatiers gekneed worden

Ter Groene Poorte Brugge: waar onze chocolatiers gekneed worden

Brugge Nooit eerder waren er zoveel Belgische chocolatiers als nu. En daarin spant West-Vlaanderen de kroon. Liefst 108 van de 540 - of 1 op 3 - chocolademakers komt uit onze provincie. De hoofdreden: Ter Groene Poorte, de gastronomische school in Brugge. "Wie bij ons afstudeert, heeft 100 procent zeker werk", zegt algemeen directeur Raph Van Loocke.

Brouwketels in plaats van drukpersen

Brouwketels in plaats van drukpersen

Heule Terwijl in de Mellestraat met De Feniks recent een nieuwe kleine brouwerij opgestart werd, krijgt Heule er straks een nog veel grotere brouwerij bij. In de vroegere gebouwen van drukkerij Continuga wil begin juni The Brew Society van start gaan. En zoals de naam laat uitschijnen, hebben de initiatiefnemers internationale ambities.

Chocolade van Heule tot in Nieuw-Zeeland én Korea

Chocolade van Heule tot in Nieuw-Zeeland én Korea

Heule "Op het gezicht, zeker," zegt hij. "Op smaak? Ik denk het wel. Ik haal de meeste van onze pralines en zeevruchten er zo uit," weet Jelle Vandenbulcke. En vermoedelijk geldt dat ook voor zijn neven, zijn vader en oom en zijn grootvader.

West-Vlaamse ginsMeer over West-Vlaamse gins