Economie in West-Vlaanderen kreeg rake klappen

Redactie KW

Onze provincie heeft economisch gezien vorig jaar serieuze klappen gekregen. Op dit moment werken 150 bedrijven onder bescherming tegen schuldeisers, opvallend veel.

Ook het aantal starters is sterk gedaald. Dat blijkt uit een analyse van werkgeversorganisatie VOKA.

Vorig jaar waren er zo’n 6.600 starters, bijna één vijfde minder dan in 2012. Ook in andere provincies zijn er minder starters, maar daar ligt het gemiddelde rond 10%.

Ook het aantal faillissementen nam sterk toe vorig jaar, in 2013 gingen er iets meer dan 1.000 West-Vlaamse ondernemingen over de kop, één zesde meer dan het jaar daarvoor. Opvallend is dat vooral de regio’s Brugge en Veurne het slecht doen, het zuiden van de provincie én Oostende blijven onder het faillissementengemiddelde.

Alleen al door die faillissementen verloren in onze provincie 2.125 mensen hun job, een cijfer dat maar liefst één derde hoger ligt dat het jaar voordien, en het hoogste is van heel Vlaanderen.

Voor dit jaar ziet VOKA toch lichtpunten: uit een rondvraag blijkt het ondernemersvertrouwen te stijgen, en willen West-Vlaamse bedrijven sterk inzetten op export, een van dé motoren voor economische groei.

(BS/MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier