Echtpaar schenkt 4,5 miljoen euro aan Stichting tegen Kanker

Redactie KW

Een echtpaar uit Koksijde heeft 4,5 miljoen euro nagelaten aan de Stichting tegen Kanker. Het geld wordt gebruikt om in zeven universitaire ziekenhuizen geavanceerde apparatuur te installeren. De Stichting tegen Kanker heeft jaarlijks zowat 20 miljoen euro ter beschikking om het onderzoek naar de ziekte in België te financieren.

Dit jaar wordt dat budget aanzienlijk aangevuld met een legaat van 4,5 miljoen euro. De Stichting deed er nog 900.000 euro bij en stelt 5,4 miljoen euro ter beschikking voor de aankoop van geavanceerd – en dus bijzonder duur – onderzoeksmateriaal.

Aan de Universiteit Antwerpen bijvoorbeeld wordt geïnvesteerd in
biolumeniscentiebeeldvorming. Die methode is geïnspireerd op
lichtgevende dieren, zoals vuurvliegjes. “De techniek die de diertjes
gebruiken om hun cellen te laten oplichten kan ook worden gebruikt om kankercellen te verlichten, zodat we hun verspreiding kunnen volgen”, zegt professor Filip Lardon. “Zo kunnen we een beeld van de kanker vormen zonder te moeten opereren of radioactieve stoffen te gebruiken. Een bijkomend voordeel is dat we minder proefdieren moeten doden.”

De KU Leuven investeerde 998.000 euro in informatica om het
volledige genoom van een patiënt te kunnen ontleden. Daarin is alle
erfelijke informatie, en dus ook de mogelijke aanleg om kanker te
ontwikkelen, opgeslagen. “Het gaat om het eerste dergelijke toestel in
Vlaanderen”, aldus professor Diether Lambrechts, die de complexiteit van het toestel schetst: “Het doet er een week over om het genoom te
ontleden en de resulterende informatie vult de volledige harde schijf
van een hedendaagse pc”.

(belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier