DVD ‘Met onze jongens aan de Ijzer’ voorgesteld

In Ieper is de dvd 'Met onze jongens aan de Ijzer' voorgesteld. Dat is een film die de oudstrijder Clemens De Landtsheer in 1928 heeft gemaakt, met beelden die hij zelf maakte aan het front, en die hij aankocht van het Franse en Belgische leger.
Redactie KW

In Ieper is de dvd ‘Met onze jongens aan de Ijzer’ voorgesteld. Dat is een film die de oudstrijder Clemens De Landtsheer in 1928 heeft gemaakt, met beelden die hij zelf maakte aan het front, en die hij aankocht van het Franse en Belgische leger. Het Koninklijk Filmarchief heeft de film nu op dvd uitgebracht, maar koppelt er ook een documentaire aan vast over de figuur van Clemens de Landtsheer zelf. Die is samen met twee professoren van de universiteit Gent gemaakt.

Clemens De Landtsheer groeide op in het Oost-Vlaamse Temse. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werkte hij als klerk achter het front. Als filmfreak maakte hij beelden aan het front. Na de oorlog kocht hij ook beelden van het Franse en Belgische leger, en maakte in 1928 van al dat materiaal de film ‘Met onze jongens aan den Ijzer’. De film is herwerkt, en nu uitgebracht op dvd. Het is geen objectieve documentaire, wel een flamingant filmdocument.

Clemens De Landtsheer is na de oorlog secretaris van het Ijzerbedevaartcomité geweest. En tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft hij, als burgemeester van Kaaskerke, gecollaboreerd met de Nazi’s. Canvas plus zendt een ingekorte versie van ‘Met onze jongens aan den Ijzer’ uit op Wapenstilstand. De dvd is nu naar aanleiding van de 90 ste verjaardag van het einde van de Grote Oorlog uitgebracht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier