Duurzaam Kustbeheer pleit voor broedvriendelijke plaatsen voor meeuwen

Redactie KW

Aan zee is het meeuwenbroedseizoen weer begonnen. Sinds enkele jaren broeden ze op daken in Oostende, maar dat zorgt voor overlast. Ook Blankenberge en Knokke-Heist maken zich zorgen over de overlast die de beschermde meeuwen veroorzaken. Er wordt dan ook gespeculeerd over hoe meeuwen best wordt aangepakt.

De laatste 15 jaar is het aantal nesten van meeuwen aan de kust toegenomen. Vooral in de Zeebrugse haven en in Oostende nestelen de zilver- en mantelmeeuwen. In Oostende zorgt de brandweer met het eiprikken ervoor dat er in de binnenstad minder meeuwen broeden.

Vooral in de stad zorgen meeuwen voor overlast. Zo scheuren ze vuilniszakken open en sommige mensen storen zich ook aan het lawaai als meeuwen hun nesten of kuikens op appartementsdaken in de stad beschermen. Op het dak van de vismijn in Oostende worden ze wel toegelaten.

In het Vlaamse parlement werd gewag gemaakt van een meeuweneiland voor de kust. Bij het coördinatiepunt Duurzaam Kustbeheer pleiten ze voor broedplaatsen waar meeuwen wel welkom zijn. Volgens het coördinatiepunter is de beste optie de meeuwen gecontroleerd wegjagen uit gebieden waar veel mensen wonen. Dat kan door daken proper te houden of met de brandweer eieren te schudden of te prikken. De brandweer van Oostende is daar nu volop mee bezig, maar deze campagne gaat nog weken door. Ook in Blankenberge en Knokke Heist kunnen mensen meeuwenhinder melden aan het gemeentebestuur.

(S.K./A.D.)

Meer vanavond op Focus vanaf 18u00

Duurzaam Kustbeheer pleit voor broedvriendelijke plaatsen voor meeuwen

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier