DuPont verwacht moeilijk 2009

Redactie KW

De Amerikaanse chemiegroep DuPont, met filialen in Ieper, Mechelen en Kallo, heeft het voorbije boekjaar haar nettowinst met 32 procent zien dalen. Dat was meer dan analisten verwachtten. Voor 2009 waarschuwt DuPont voor “moeilijke omstandigheden”. Het bedrijf stelt zijn winstverwachtingen naar beneden bij.

De nettowinst van de groep kwam uit op 2 miljard dollar het voorbije jaar. In 2007 bedroeg de nettowinst nog 2,9 miljard dollar. Per aandeel bedroeg de winst 2,20 dollar, wat minder was dan de verwachtingen.

In het vierde trimester leed de groep een verlies van 629 miljoen dollar. Ook dat was slechter dan verwacht, hoewel een deel van het verlies te wijten is aan een herstructureringsprogramma. De omzet in het vierde kwartaal zakte 17 procent tot 5,82 miljard dollar. In Europa was er een daling met 20 pct, in de VS met 15 pct. De groep geeft als verklaring een daling van de vraag in de bouw- en automobielsector, die woog op haar productie.

Voor 2009 werden de verwachtingen naar beneden herzien. DuPont
verwacht een moeilijk jaar en gaat uit van een winst per aandeel tussen de 2 en 2,50 dollar per aandeel, tegen 2,25 à 2,75 dollar voordien. “Hoewel de voorwaarden in de landbouwsector nog goed zouden blijven dit jaar, zal de vraag naar niet-landbouwproducten dalen. Een negatieve wisselkoersimpact zou de groei van de inkomsten beperken”, luidt het bij het bedrijf.

DuPont verwacht dat het besparingsprogramma dit jaar voor 730 miljoen dollar vaste kosten zal besparen. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier