Duo schuldig aan oplichting met ‘witwasmachine’

Redactie KW

Twee mannen van Afrikaanse origine zijn in de correctionele rechtbank in Brugge schuldig bevonden aan oplichting met een ‘witwasmachine’. Ze maakten op slinkse wijze een Gistels landbouwerskoppel 38.000 euro afhandig. Het koppel stelde in 2011 zijn landbouwbedrijf in Alveringem te koop. Een ‘investeerder’ en zijn ‘tolk’ namen contact op en waren bereid om 600.000 euro te betalen. Hij zou met zwart geld betalen, dat hij eerst wilde witwassen met een speciaal toestel.

Hij had hiervoor wel 38.000 euro nodig van de landbouwer om te ‘scannen’. De goedgelovige boer haalde zijn spaarcenten af en leende zelfs nog een deel. In de stallen wikkelden de oplichters het geld van de boer in folie samen met blanco bladen met een watermerk. Die pakketten stopte hij vervolgens in zijn ‘witwasmachine’. Net op dat ogenblik kreeg de investeerder telefoon en moest hij er snel vandoor om zijn trein te halen naar Brussel. De landbouwer vertrouwde het zaakje niet en bracht de man zelf naar Brussel, waar hij hem uiteindelijk kwijtspeelde.

Hinderlaag

Zijn tolk was intussen ook met de noorderzon verdwenen. De boer slaagde erin om opnieuw contact op te nemen met de oplichters en sprak met hen af in een Brugs café. De tolk kwam opdagen met een ander bendelid, die hoopte nog meer geld los te krijgen. De politie was ingelicht en kon de twee mannen inrekenen. Sindsdien zitten ze in de cel. De tolk, een 28-jarige Kameroener uit Kortrijk, kreeg 30 maanden cel, waarvan de helft met uitstel. De andere, een 36-jarige man met de Franse nationaliteit die in Antwerpen woont, kreeg twee jaar met uitstel. Aan het koppel moeten ze 38.000 euro schadevergoeding betalen.

(AF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier