Dumontwijk zet monumenten op zondag 14 september open

Redactie KW

Dat de Dumontwijk pareltjes van villa’s bezit, is geen geheim meer. Het is een toeristisch aantrekkingspunt geworden en die troef speelt ook de cultuurdienst zondag naar aanleiding van Open Monumentendag uit. Een van de deelnemers is Filip Dequeecker die zijn villa La Joyeuse renoveerde zonder het historische aspect van het gebouw te vergeten. Het is een schoolvoorbeeld van hoe hedendaags wonen in een historisch gebouw mogelijk is.

„Ik ben van Nieuwpoort afkomstig en mijn echtgenote van De Panne. We wonen sinds 1999 in de Dumontwijk”, vertelt Filip. „We hebben de handelszaak op de Zeedijk van mijn schoonvader overgenomen en zochten een woning vlakbij. Zo zijn we in de Dumontwijk verzeild geraakt. De vorige eigenaar had de woning gedeeltelijk gerenoveerd maar niet volgens de regels. Het leek meer op een vakantiewoning. Met twee kinderen erbij, raakte de woning te klein. De centrale en rustige ligging deed ons al snel besluiten dat we er wilden blijven wonen. We dienden een dossier in bij de dienst Onroerend Erfgoed en mits een aantal kleine aanpassingen verliep die procedure erg vlot. Een viertal jaar geleden zijn de werken gestart.”

Het volledige artikel kan u lezen in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws Kust) van 12 september 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier