Duizenden genieten van feeststoet ter ere van James Ensor

Redactie KW

Enkele duizenden toeschouwers hebben zaterdag genoten van de feeststoet ter ere van James Ensor die 150 jaar geleden werd geboren. De Mars op Oostende was een initiatief van het kunstencentrum Vrijstaat O. Er namen 300 figuranten en ongeveer 100 muzikanten deel. De optocht eindigde met een slotspektakel en treurmars op het strand van de stad aan zee.

“De mars werd een uniek eresaluut aan James Ensor en zijn wilde
fantasie”, zegt Pieter Koten van Vrijstaat O. “We zijn in ons opzet
geslaagd om een bonte parade met ritme, kleur, klank en beweging te organiseren. De optocht was opgebouwd rond thema’s uit het werk van Ensor, zoals carnaval, de liefde, de dood en lachen met de macht.” De mars werd geregisseerd door Dirk Opstaele van Ensemble Leporello.”
Verschillende beeldende kunstenaars hadden vlaggen ontworpen die tijdens de optocht werden meegedragen. Zij maakten de optocht nog kleurijker en levendig.

Het Rode Kruis schatte het aantal toeschouwers voor de slotparade op het strand op ongeveer 5.000. Volgens Pieter Koten was de Mars op Oostende zeker één van de hoogtepunten van Oostende, Cultuurstad van Vlaanderen 2010. (Bron: Belga)

Meer in het focus-wtv-nieuws, vanaf 18u30.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier