Duizenden deelnemers aan tweede editie Kanaalfeesten

Redactie KW

Enkele duizenden mensen hebben zondag deelgenomen aan de tweede editie van de Kanaalfeesten. Die feesten werden in 2008 door ‘t Groot Gedelf in het leven geroepen. De actiegroep tegen de verbreding van het Schipdonkkanaal tussen Zeebrugge en Zomergem wil met de feesten het grote publiek tonen welk groen landschap nutteloos zou worden opgeofferd. Langsheen het hele traject van het kanaal was de hele dag animatie voorzien.

“We zijn zeer tevreden over de opkomst van deze tweede editie”,
vertelt voorzitter Guy Plasschaert van ‘t Groot Gedelf. “We hebben nu
bijna alle politieke partijen overtuigd dat de verbreding van het
Schipdonkkanaal geen maatschappelijk draagvlak heeft. Het is daarenboven geen goede oplossing voor de ontsluiting van Zeebrugge. Daarvoor zal het kanaal over te weinig water beschikken en zal de goede landbouwgrond op de
oevers verzilten.”

De Kanaalfeesten konden rekenen op echt fietsweer. De meeste
deelnemers namen dan ook de tijd om een stukje te fietsen onder de populieren op de kanaaloevers. Hoeveel mensen speciaal voor de Kanaalfeesten naar Damme, Maldegem of Zomergem waren afgezakt valt moeilijk uit te maken. “We mogen ook niet zeggen dat het allemaal tegenstanders zijn van de verbreding”, relativeert voorzitter Guy Plasschaert van ‘t Groot Gedelf. “Onze eerste bedoeling blijft de mensen te sensibiliseren voor onze boodschap.”

Onder de aanwezigen ook veel politici met strooibriefjes in de hand.
Ze liepen elkaar bijna voor de voeten met hun reden om het kanaal niet te verbreden. De verbreding is in de gemeenten langs de oevers dan ook een belangrijke verkiezingsitem. Het is de volgende Vlaamse regering die de knoop moet doorhakken. “Wij hopen alvast dat de mensen die langs het kanaal wonen van de volgende Vlaamse regering rechtszekerheid zullen krijgen”, zegt Guy Plasschaert. “De reserveringstrook langs het Schipdonkkanaal moet worden opgeheven.” (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier