Duitse dioxinecrisis nekt West-Vlaamse varkenshouders

Redactie KW

(UPDATE) Door de dioxinecrisis in Duitsland dreigen onze varkensboeren nog slechtere prijzen te krijgen voor hun vlees. De Duitse slachthuizen hebben de prijzen met 23 cent per kilogram verlaagd. Onze slachthuizen volgen gewoonlijk de prijzen in Duitsland. De varkenshouders roepen alle schakels in de keten op om niet mee te doen met wat zij de dumpingprijzenpolitiek noemen.

Het gaat al vier jaar slecht in de varkenssector. Veel boeren werken met verlies. Begin januari was er een prijsdaling met 9 cent per kilo varkensvlees. En door de dioxinecrisis in Duitsland, waar België massaal naar exporteert, dreigt de prijs nu nog verder te zakken.

Duitsland speelt als doorvoerland een te grote rol, zegt de sector. We moeten nieuwe afzetmarkten zoeken, klinkt het, en om die te vinden moet Europa tijdelijk uitvoervergoedingen geven. En dan zijn er nog de structurele problemen zoals de te hoge varkensproductie en de dure veevoederprijzen.

Speculanten aan het werk

De grondstoffen zijn zo duur doordat de wereldgraanproductie gedaald is, het verbruik in China gestegen is en omdat er ook nog eens speculanten aan het werk zijn.

Volgens de veevoerderfabrikanten zal elke schakel in de keten zijn steentje moeten bijdragen om de sector te doen overleven, dus ook zijzelf, maar ook de grootdistributie, de slachthuizen en de banken.

Westvlees volgt Duitse prijzen niet

Het slachthuis Westvlees uit Westrozebeke heeft alvast laten weten dat het de Duitse prijzen niet zal volgen. Westvlees in Westrozebeke slacht jaarlijks meer dan een miljoen varkens en verwekt ze tot 100.000 ton vlees. Als grote speler heeft het nu beloofd om de Duitse prijzen voor varkensvlees niet te volgen.

Maar ook dan is de prijs die de varkenshouder krijgt verre van riant. Volgens Westvlees heeft de sector het moeilijk niet alleen omwille van de Duitse crisis, maar ook omwille van de hoge grondstofprijzen van veevoeder en de overproductie van varkens. Aan de kostprijs en de veevoederprijs valt moeilijk te sleutelen, zegt de directie, maar wel aan het overaanbod aan varkens.

(bs/jv)

Meer in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00. Piet Vanthemsche van de Boerenbond is onze studiogast.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier