Dubbeltentoonstelling Oorlog en Trauma in Ieper en Gent

Redactie KW

In het In Flanders Fields Museum in Ieper en in het Museum Dr. Guislain in Gent opent vrijdag de dubbeltentoonstelling Oorlog en Trauma.

In Ieper staat het lichamelijk leed centraal. In Gent ligt de focus op het psychische. Oorlog en Trauma toont 100 jaar na de oorlog het diepmenselijk leed van welke oorlog dan ook.

Toen de eerste wereldoorlog begon was geen enkel leger klaar om het grote aantal slachtoffers te behandelen. De vuurkracht was vertienvoudigd maar de opvang van gewonde soldaten en burgers vroeg veel improvisatie, en goeie wil van vrijwilligers. Het Belgisch leger had zelfs geen deftige ambulance. Wie gewond raakte, moest het ook doen zonder penicilline of antibiotica. Vaak was amputatie de enige keuze. De verminkingen waren verschrikkelijk, ook vaak in het gezicht. De geneeskunde experimenteerde volop.

En wie psychische trauma’s opliep, kon op weinig begrip rekenen. Meer dan eens werden mannen met shellschock gefusillieerd. Het Museum Dr. Guislain in Gent belicht het psychisch lijden in de eerste wereldoorlog maar ook bij meer recente conflicten.

Oorlog en Trauma, zowel in Flanders Fieldsmuseum in Ieper als in Museum Dr.Guislain in Gent vanaf nu vrijdag tot

(KV/BS)

Dubbeltentoonstelling Oorlog en Trauma in Ieper en Gent

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier