Drugsbende ontloopt straf

Redactie KW

Een vijftiental leden van een grootschalige drugsbende zullen wellicht hun straf ontlopen. De correctionele rechter in Kortrijk oordeelde dinsdag dat de feiten intussen verjaard zijn.

Begin jaren negentig smokkelde de drugsbende hasj en cannabis van Marokko via België en Nederland naar Engeland. Om zich een dekmantel te verschaffen, maakte de bende onder andere gebruik van firma’s die in financiële ademnood verkeerden. De drugs werden onder meer verstopt tussen tapijten.

Alles voor niets

In januari 1996 startte de politie een gerechtelijk onderzoek naar de bende. De bal ging nog harder aan het rollen toen een van de beklaagden, vrachtwagenbestuurder Ben V., in Engeland werd tegengehouden terwijl hij in het bezit was van 500 kilogram cannabis. “De bende verhandelde duizenden kilo’s drugs”, zei de openbaar aanklager. Politie en parket deden vele jaren al het mogelijke om de georganiseerde bende op te rollen. Sinds oktober 2010 zijn de feiten verjaard waardoor de beklaagden nu door de mazen van het net glippen. “Al ons werk is voor niets geweest”, besloot de openbaar aanklager ontgoocheld. Het openbaar ministerie kan eventueel nog wel beroep aantekenen.

(BS/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier